Quantcast
Цигарената контрабанда хем е унищожена, хем процъфтява | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Цигарената контрабанда хем е унищожена, хем процъфтява

МВР и прокуратурата се хвалят с операции под индиго срещу нелегалните фабрики за цигари
2 575
 Прокуратура
Главният прокурор разглежда поредната разбита нелегална цигарена фабрика

"Успех за ГДБОП и Специализирана прокуратура. Разкрита е нова фабрика за незаконно производство на цигари. Отново е предотвратена щета за бюджета, което значи повече и повече за гражданите. Продължаваме ...". Това написа преди дни в Туитър главният прокурор Иван Гешев. 

Два дни по-рано той се похвали и с друга разбита нелегална цигарената фабрика, а по време на изслушването си в правната комисия ръководителят на българското държавно обвинение вече обясняваше ситуацията като небивал международен успех. Успоредно с Гешев, по същата тема не спряха да се хвалят и МВР, и ГДБОП.

Всички те, разбира се, разчитаха на късата човешка памет, както и на детинските фантасмагории за това как страшна специализирана акция на някакви невероятно подготвени и дълбоко внедрени спецполицаи и прокурори са разбили страшна нелегална организация.

Цялата история обаче поставя сериозни въпроси и е показателна за това, че българските служби и институции комуникират с обществото като бавноразвиващи се. 

Първо, прокуратурата и МВР съобщават, че "при извършена рутинна проверка на служител на ОД на МВР-Пловдив в района на с. Желязно, обл. Пловдив, е разкрито модерно оборудвано помещение, подготвяно за пълния цикъл на производство на цигари „Марлборо“. Цехът се е намирал в бивш стопански двор в края на селото. После става ясно, че при извършения първоначален оглед е установено, че откритите машини, монтирани в поточна линия, са нови и от най-висок клас. Във фабриката е имало обособено и специално помещение за предварителна обработка и рязане на тютюн. Установени са множество кашони с надпис „Филтър“, картонени изрезки за цигари „Марлборо“,  листове за опаковки, коркофан, ципер, тютюн и др. Или казано по-простичко, ако нямаше рутинна проверка на местен полицай, то май

 

нямаше да има разкрития,

 

с които да се хвалят ръководствата.  Покрай това "разкритие" бе открита и другата нелегална цигарена фабрика - отново в Пловдивско.

Логично възниква въпросът каква точно е ролята на прокуратурата, МВР и ГДБОП в цялата сценка около разбиването на нелегалните производства? И как така има нелегални цигарени фабрики, след като само преди година бе обявено, че всички са разбити и няма шанс да се появят пак? Акцията срещу производителите на фалшиив цигари означава само едно - че те нито са разбити, нито на някой му пука от заканите и хвалбите на правителството, прокуратура, МВР...

Третият извод от акцията е повече от забавен. Оказа се, че официалните съобщения сега са направо преписани под индиго от миналогодишните. И в двата случая става ясно, че "участниците в производството са работили в строга конспиративност и всеки от тях е имал определени отговорности", както и че на "територията на фабриката са осигурени битови условия за работниците - спални и сервизни помещения". Може пък да е случайно, че и сега, и през миналата година "сградата е шумоизолирана и със затъмнени прозорци", а в "отделно помещение е поставен локален генератор".

А съвсем в недалечното минало българският премиер
 

Бойко Борисов се хвалеше не пред кого да е,

 

а пред Ангела Меркел и Тереза Мей с разбити две нелегални цигарени фабрики, че и снимки им показваше. А къде бяха тези нелегални фабрики? В Пловдивско, ясно е. В пловдивските села Труд и Ръжево Конаре. "Преди началото на срещата на върха в Познан показах снимки на колегите от разбитата вчера фабрика за нелегални цигари до Пловдив. Запознах ги с данните от кампанията "Инициативата срещу незаконната търговия", които показват, че резултатът от 3.8% (делът на цигарената контрабанда в България) за първото тримесечие на 2019 г. и е безпрецедентен в целия ЕС", написа Борисов миналата година във Фейсбук.

И така - властта се хвали, че контрабандата е 3%, а след това разбива няколко нелегални фабрики, които бълвали по 2000 цигари на минута и нивото на конрабанда става... 3%. 

Да не говорим за бомбастичните хвалби как с продукцията само от Труд и Ръжево Конаре бюджетът бил ощетяван с 15-20 млн.лв на месец от неплатени акцизи. Та това са цели 250 млн.лв на година. А ако се има предвид, че сигурно тази фабрика е работила с години, сигурно става дума за милиард. Ако всичко това е вярно, то и тогава, и сега 

 

идва естественият въпрос - кой точно го е позволил
 

През 2019 г. компетентните органи обясняваха, че нелегалното производство била много конспиративно, имало тунели, скейтбордове, фитнеси и кухни, работели само чужденци, които разговаряли с разговорници и речници, било обзшумено, вложени били поне 10 млн.лв в оборудване и мерки за сигурност. 

Да, звучи като сценарий за филм. Камиони с нелегални цигари излизат през портала, за да напълнят българския пазар. Как обаче продукция за десетки милиони левове е била произвеждана и пласирана цели две години нелегално под носа на НАП, митници, ДАНС, МВР, прокуратура ... 

Някак странно бе и че първоначално всички ръководители на операцията по разбиването на въпросната фабрика в Ръжево Конре, начело с премиера Борисов, твърдяха, че се разследва връзка между нея и разбитата фабрика за цигари в Карнобат през 2018 г.., защото и в двата случая се появявали едни и същи лица. Нещо повече. Появиха се дори внушения, че тя била на човек, който стоял зад сигнала за въпросната фабрика в Карнобат и всъщност така бил отървал ареста. Ако е така, би трябвало за последната година МВР поне да е следило, подслушвало, разработвало въпросното лице. В противен случай става дума или за непрофесионализъм, или за умишлено затваряне на очи. Защото излиза, че

 

 някой е позволил една нелегална фабрика да бълва по 3 млн.цигари на ден

 

Сигурно властта се усети, че може да възникнат такива въпроси, и по-късно вече обясняваше, че нямало нищо общо между Карнобат и Ръжево Конаре. Така и не стана ясно обаче защо бяха хванати само чужденците-работници, а организаторите-българи изчезнаха и сега още ги издирват. Както и дали някое от издирваните лица има нещо общо със сигнала за нелегалните фабрики? Или пък дали разкритията не са плод на вражди между няколко странно забогатели хора? Още по-интересно е защо арестуваните от тези нелегални цигарени фабрики не са осъдени, след като се твърдеше, че всичко било ясно, били събрани страшни доказателства, били използвани специални разузнавателни средства и какво ли не още. Може и да има някой и друг работник, който да се е разминал с някоя условна присъда, и толкова. Но организаторите, търговците, ръководителите си стоят невинни до доказване на противното.

С едни и същи хвалби, закани и операции под индиго не само не се печели доверие и рейтинг, но и напротив - все по-малко вяра хващат.  

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пеевски стана оръжие във войната между Радев и Борисов

13.01.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4851 49
Марешки предложи да се гласува в аптеки и бензиностанции
Прокурорският господ ще се избира с обикновено мнозинство

12.01.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3560 13

Коментари

Антоан Савов

Те намериха случайно 400 кг кокаин с над 80% чистота в гардероб в Студентски град, а собственика на гардероба даже се разхождал с 40 кг в багажника на мерцедеса. Преди Студентски град колко митници има само.

марк

 

 

 

                                        Мулета постоянно изнасят цигари за Англия . За курс получават по 300лв. От къде ли ги вземат ?

Влез или се регистрирай за да коментираш