Quantcast

Медия без
политическа реклама

5G: САЩ и Балчик поведоха битка срещу нечистата мрежа

България отново показва, че в ключови моменти предпочита да работи със страни извън ЕС

30 Окт. 2020ПЕТЬО ЦЕКОВ
twitter @BoykoBorissov
Големият брат Помпео наблюдава присъединяването ни към "Чиста мрежа".

Наивно смятах, че няма по-голям прът в колелото на 5G мрежата от съветниците в Балчик, които, знаете, наложиха мораториум върху изграждането на мрежата на територията на общината. После дойдоха няколко модела смартфони по над 2К лева, които поддържат стандарта, а трите ни мобилни оператора обявиха, че почти са окабелили, така да се каже, областните центрове. Очерта се чист хоризонт пред най-модерната съвременна технология, която ще ни свърже по-силно, по-бързо и по-чисто.

Да, ама не. Една сутрин през Балканите мина американският зам. държавен секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда Кийт Крак и ни даде да разпишем стратегията „Чиста мрежа“, която бе измислена от Тръмп и наложена от Помпео, за да се бори срещу китайската технологична инвазия. Т.е. американците смятат 5G мрежата за нечиста, защото е прекалено китайска, а в Балчик се притесняват, че същата тази мрежа е опасна за здравето на хора и гълъби. 

Същият г-н Крак мина през Северна Македония и Косово, където също се заклеха, че нищо китайско няма да се ползва. Американците имат ОК още от Румъния и Албания. Сръбският президент подписа антикитайското споразумение във Вашингтон, но 10 дни по-късно Huawei откри своя Център за иновации и развитие в Белград, така че той не се брои. Чехите също подкрепиха, "Чиста мрежа" е инициатива, която се роди сред разговори между САЩ и ЕС в Прага. И Словакия, и Кипър се присъединиха. Общо в света в момента инициативата е подкрепена от около 40 страни.

Да е още по-ясно: САЩ решиха, че Китай шпионира през оборудването, което доставя за телекомите, въпреки че такива официални доказателства няма. Просто се подразбира, че когато Китайската комунистическа партия (ККП) заповяда на Huawei да подслушва,  Huawei изпълнява.
Затова бе създадена Clean Network Initiative - комуникационен път от край до край, който не използва оборудване за предаване, управление, изчисляване или съхранение от ненадеждни доставчици на ИТ, като Huawei и ZTE, от които се изисква да спазват директивите на ККП. Така пише - кратко и ясно. И още нещо - това "от край до край" е важно - визията на Помпео за "Чиста мрежа" далеч надхвърля темата за 5G. Тя засяга всичко - облачните технологии, апликациите, продажбите, всичко - от край до край. Затова под дългосрочен прицел са доста повече китайски фирми - Alibaba, Baidu, China Mobile, China Telecom и Tencent. Говори се повече за Huawei, защото той е най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света и защото продава повече смартфони от Apple.

 

Какво е положението у нас?

 

А1 тества 5G мрежа в България още през лятото на  2019 г. Тестът на A1 България бе първият в страната, но и вторият за цяла Европа, което е забележително. Тогава от компанията подчертаха, че водещите производители в SA технологиите са китайските вендори Huawei и ZTE, а Ericsson и Nokia също ги развиват, но са с една идея зад тях при разработването на модемите и чиповете със самостоятелни решения. Именно поради тази причина A1 България тогава избира за ключов партньор ZTE - независимо че почти цялата мрежова инфраструктура на оператора е на Nokia. В мрежовата архитектура на телекома има и остатъчни елементи на Ericsson. Кийт Крак отбеляза, че А1 е отличник, защото работи с Nokia, въпреки че в момента не е много ясно какво е Nokia и какви са й възможностите.

Още през 2017 г. Huawei и VIVACOM обявиха началото на стратегическо партньорство за развитие на облачните технологии в България. В подкрепа на това знаково сътрудничество застана българското правителство, в лицето на министъра на икономиката Емил Караниколов, който лично поздрави двете компании за "целенасочените им усилия по пътя към технологична революция".  Този ангажимент беше потвърден и от Росен Желязков - тогава председател на Държавната агенция „Електронно управление“.

Какво е положението в глобален мащаб, стана ясно в Telenor преди седмици, когато компанията обяви Ericsson за свой нов 5G доставчик за норвежката мрежа. Но. Норвежците декларираха, че продължават сътрудничеството с Huawei, която ще модернизира цялата мрежа на Норвегия за четири или пет години, включително надстройка до 5G. "Ние поискахме доставчиците от страни, с които не си сътрудничим в политиката за сигурност, да не могат да представляват повече от 50 процента от базовите станции", каза министърът по цифровизация на страната Николай Аструп. Т.е. в Норвегия китайците остават, но не на преден план. 

Това явно не е добре за САЩ, Кийт Крак смъмри Telenor, като подчерта, че норвежката компания работи с китайците в... Пакистан.

За разлика от източната част на Европа

 

западната й част се държи на положение -

 

някои страни директно отхвърлят американския натиск, други демонстрират официозна лоялност към САЩ, на хартия режат китайските доставчици, но всъщност оставят вратички за тях.

През юли британското правителство заяви, че 5G мрежата на страната трябва да бъде освободена от оборудването на Huawei до... 2027 г.!, а новите покупки на 5G мрежово оборудване на Huawei ще бъдат забранени от 2021 г.! Полугодишният период за поръчки и 7-годишната търпимост всъщност бяха сигнал за насърчаване на британските оператори да се запасят бързо с достатъчно оборудване на Huawei, а към 2027 г. я камилата, я камиларят - тогава със сигурност ще има 6G.

Германия, най-големият телекомуникационен пазар в Европа, е против плана на Помпео. На 11 август Федералната мрежова агенция на Германия (BNetzA) и Федералната служба за информационна сигурност (BSI) публикуваха окончателния проект на стандарти за сигурност за изграждане на 5G мрежи от германски оператори. Документът с дължина над 80 страници не съдържаше нищо за Huawei.

Deutsche Telekom, Vodafone и Telefonica, трите основни оператора, които действат в Германия, никога не са спирали комуникацията с Huawei. При съвместната им работа фокусът е върху мрежите за достъп, а не върху основните мрежи. Мрежите за достъп обаче заемат повече от 80% от 5G мрежовите устройства и това е достатъчно привлекателно за Huawei.

Франция също отхвърля предложението на САЩ. Френското правителство даде сигнал на телекомуникационните оператори, че ще позволи на компании, които вече са си партнирали с Huawei, да продължат да го правят с лиценз, който изтича през 2028 г. Компаниите, които все още не са си партнирали с Huawei, могат да решат сами и правителството нито насърчава, нито забранява.

През май испанското правителство потвърди, че устройствата на Huawei са „безопасни и надеждни, отговарят на действащите закони и разпоредби“. Това даде на испанската Telefonica зелена светлина да използва оборудването на Huawei не само в мрежата за достъп 5G, но и в основната мрежа.

KPN в Нидерландия е следвал същия път като Deutsche Telekom - осъществява широкомащабно сътрудничество с Huawei в мрежата за достъп (RAN), заобикаляйки основната мрежа. Даже KPN не поднови 4G партньорството си с Ericsson през ноември 2019 г., а премина към Huawei. Т.е. KPN избра "нечист" Huawei да замени 4G устройства, инсталирани преди шест години от Ericsson: "най-чистият" доставчик на Помпео. 

Ирландия, която е врата към Европа за четирите американски технологични гиганта Google, Amazon, Facebook и Apple, все още позволява Huawei да бъде 5G опция. Дъблин никога не е канил публично Huawei да изгради 5G, но защитава 5G сътрудничеството между двата си големи телекомуникационни оператора - Vodafone и Eir, с Huawei. Въпреки че Ericsson все още заема основната мрежа, мрежата за достъп с по-голям обем услуги все още е отворена за китайския технологичен гигант.

 

Защо Европа се бунтува срещу "Чиста мрежа"?

 

Европейските лидери години наред критикуват Русия и Китай, че се изолират от световната мрежа, че стоят зад защитна стена. Сега американците ги карат да правят същото - да пуснат стена пред Китай, да се изолират. За Европа "Чиста мрежа" е край на „световната“ мрежа. Ако американският план проработи, киберпространството ще бъде разделено наполовина - едната, доминирана от САЩ, другата - от Китай. Т.е. Европа ще загуби, ще бъде изправена пред избор - Америка или Китай, което ще я хвърли в нова технологична бездна точно в момент, в който тя като че ли търси собствено лице. 

За България всичко е ясно - малка, послушна страна, която изпълнява директни заповеди, без да отчита детайлно собствения си интерес. Но не е единствената в Европа. По-важно е друго. Необходимостта от смяна на оборудване ще доведе до загуби за телекомите и отлагане на старта на 5G мрежите. Дори и да имат добро желание и пари, за да изчистят мрежата, телекомите в Европа трудно могат да направят това бързо, защото Ericsson няма капацитета на китайците, Nokia - съвсем, а със Samsung има други проблеми. Т.е. старт вероятно ще има догодина, но 5G няма да има навсякъде. Като компенсация за верността ни големият брат вече даде да се разбере, че ще ни поощри при нови покупки за модернизацията на армията или при развитие на проектите за допълнителни ядрени мощности. 

 

Още по темата