Медия без
политическа реклама

10 гряха на Нено Димов

В трите години на управлението си министърът винаги е бил против околната среда и трябваше да бъде сменен още през лятото на 2017 г.

10 Яну. 2020Екип на Сега
Илияна Кирилова

За някои министри въпросът е не докога ще са такива, а защо изобщо са се издигнали в йерархията на властта. Тъй като нямат нито експертизата, нито авторитета да управляват фирма, камо ли държавата. Парадоксалното е, че точно те се задържат най-дълго на власт, въпреки поразиите, последиците от които се плащат от всички нас.

Случаят с министъра на екологията Нено Димов е точно такъв. Дори арестът на министъра не накара премиера Бойко Борисов, който обикновено се разделя с кадри за далеч по-малки гафове, да смени позицията си - вчера той обяви, че тепърва щял да обсъжда с коалиционните си партньори какво да прави с Димов.

Така се стигна до ситуацията едно министерство в България да се управлява от ареста. И до логичният въпрос - #КОЙ крепи Нено Димов? И докога?

Ето 10 причини, поради които Нено Димов отдавна трябваше да е подал оставка.

 

1. Водната криза в Перник

Екоминистърът разрешава количествата вода за ползване от комплексните и значими язовири, сред които е язовир "Студена". При ясни сигнали, че язовирът е в критично състояние, министърът продължи да отпуска вода на промишлеността в региона чак до 19 ноември 2019 г., когато кризата в Перник вече бе необратима. Ако това беше направено в началото на миналата година, сега държавата нямаше цялата да се занимава с Перник, твърдят бивши служители на МОСВ.

 

2. Управлението на национален парк Пирин

Докато България постепенно затъваше в екологична катастрофа по въздух, земя и вода, Нено Димов влагаше всичката си енергия в един единствен свой приоритет - застрояването на национален парк Пирин, и в частност подкрепата на проекта за втори лифт в Банско. За това в последните години бяха направени редица опити, чрез различни закони. В края на 2018 г. екоминистърът и колегите му от "Обединени патриоти" прокараха на тъмно две скандални решения, с които опитаха да отворят 48% от националния парк за застрояване и да дадат зелена светлина на втората кабинка. Съдът обаче ги спря и окончателно обяви, че строителството в парк Пирин не е разрешено по българското законодателство. Това ограничи напъните да се променят забраните в парка, но така и не сложи в ред самата концесия за ски зоната на "Юлен", въпреки че самата прокуратура потвърди известния от години факт, че фирмата ползва далеч по-голяма територия от предвиденото в договора, без да плаща.

 

3. Подкрепа за въглищните централи

Въпреки че срещу България има наказателна процедура заради замърсяването на въздуха от въглищните централи, в Брюксел Нено Димов защити интересите на централите, а не на хората, като се бори за дерогация от новата европейска директива за замърсяващите ТЕЦ-ове. Типично по ненодимовски, той представи подкрепата на отровните производства като битка за чист въздух: "Ако искаме по-чист въздух значи да имаме стабилна енергетика, така че запазването на комплекса "Марица изток" е и за по-чист въздух в този смисъл, защото битовото отопление е основният замърсител."

 

4. Истерията "Калиакра"

През лятото на 2017 г. екоминистърът взриви населението по Северното Черноморие с превратно написана заповед за защита на зони от "Натура", от която излизаше, че забранява земеделието, риболова и строителството в региона. След като три дни невъзмутимо гледа бунтовете на местните хора, Димов се отметна от ограниченията, а странните му ходове оставиха впечатление, че напрежението обслужва строителната мафия. Коалицията "За да остане природа в България" поиска тогава оставката му с няколко мотива: "Министър Нено Димов е лично отговорен за объркващите и откровено манипулативни сигнали, изпратени от ведомството му, и следва незабавно да бъде освободен от поста. Освен тежка некадърност на екипа на министерството тук прозира и явна злонамереност - да се всее паника у местното население, която да се използва за разправа с природозащитните организации и учените, в защита на интересите на шепа големи инвеститори закононарушители. Освен че цели пълното застрояване на Черноморието, тази политика е и антиевропейска и чрез фалшиви информации създава настроения срещу ЕС".

 

5. Кризата в управлението на отпадъците

Под безучастното око на екоминистерството в последните месеци България започна да се превръща в бунище за вносни отпадъци, а горенето на боклук в ТЕЦ-ове и заводи екоминистърът приветства като зелена мярка и екологична политика. В неговия огледален свят страната ни даже е единствена в Европа с ограничения във вноса на боклук и е кажи-речи на последно място по горене на отпадъци.

 

6. Бетономорие

Няма бетон по Черноморието, който да не е заслужил зелена светлина от МОСВ. Докато в последните зими пишман инвеститори съсипаха и последните красиви места по морето, министърът имаше един основен враг - дивите къмпингари, които преследваше неотлъчно с проверки и глоби. Има само още един случай, в който министърът се показа безкомпромисен защитник на природата - когато Беър Грилс се засне да яде жаба в национален парк "Рила".

 

7. Въздух

България, според Нено Димов, диша все по-чист въздух. Реална политика обаче за това у нас няма, а парите от оперативните програми се пилеят за мерки със съмнителен ефект. Пример за последното е приоритетът "електрически транспорт", който по никакъв начин не решава проблемите, заради които градовете ни са задушени от смог и са в челните места по отрови в Европа. "Ако се върнем април 2017, някой въобще споменавал ли е тази тема? На практика това стана тема, когато аз обявих, че ще бъде приоритет на министерството", заяви в края на миналата година Нено Димов. Истината е доста по-различна - през април 2017 г. България беше осъдена от Съда на Европейския съюз, затова че властите й бездействат и не защитават населението с мерки срещу мръсния въздух.

 

8. В името на перките и голфа

През 2016 г. Съдът на ЕС осъди България за нарушение на европейското законодателство за девет проекта за ветрогенератори и един за голф игрище, които противоречат на директивите за защита на птиците. Нено Димов застана на страната на нарушителите, а не на птиците и смята за голям свой успех, че е издействал в Брюксел да не се разрушава нищо. Послепис на този негов успех е истерията "Калиакра".

 

9. "Натура"

От встъпването си в длъжност екоминистърът третира европейската мрежа от защитени зони "Натура 2000" и подкрепящите я "зелени комунисти" като основен проблем на околната среда. Под претекст да внесе ред в управлението на зоните, преди една година екоминистърът предложи промени, които щяха да елиминират българските учени от защитата им и да се съсредоточат основната власт в ръцете на самия министър, като се премахнат всички забрани и ограничения. Един цитат от мотивите на Димов към законопроекта: "Директивата за местообитанията не изисква от държавите членки въвеждането на забрани за дейности в защитените зони. Практиката показва, че подобна политика по-скоро създава негативно отношение в заинтересованите страни, към природозащитата. В други държави, членки на ЕС, този подход не се прилага". Въпросът остава висящ след остри възражения на научни и природозащитни организации.

 

10. Хората срещу природата

Нено Димов така и не стана министър на околната среда и водите, който защитава обществения интерес. Както сам признава, "това, което правя и съм поел като ангажимент към тези, които са ме предложили, го правя".

 

 

-------------------------------

БИСЕРИ

"Природозащитниците нанасят повече вреди на България от бедствията и авариите".

 

"Видин и Париж са по-замърсени от София, тя е след 20-о място."

 

"Изгарянето на отпадъци, по-точно горива от отпадъци, е политика, към която трябва все повече да вървим."

 

„Когато се качих на Драгалевския лифт, се сетих за "Запорожец".

 

"Протестите за парк Пирин са основно политически. Погледнете фронтлинията, това са основно политически лидери, които не успяха да преминат 4% на последните избори."

 

КЛИМАТИЧЕН СКЕПТИК

"Глобалното затопляне е бизнес със страха"

„Нивото на океаните няма да се повиши заради топенето на ледниците"

„Температурите днес са толкова високи, колкото и преди сто години"

(последните цитати предшестват встъпването в длъжност на министъра, но бяха припомнени в началото на 2018 г., когато България пое председателството на ЕС)

Още по темата