facebook
twitter

Кинопремиера

Йорго и фаворитките

Филмът с най-много номинации "Оскар" тази година
850
снимка: Александра филмс
Кралица и фаворитка: Оливия Колман и Рейчъл Уайз

С 10 номинации "Оскар" (максимума тази година), два приза от Венеция и още редица международни отличия за "Фаворитката", 45-годишният грък от Атина Йоргос Лантимос върви уверено по стъпките на най-големите си филмови сънародници -  Тео Ангелопулос и Михалис Какоянис. Преди да стане известен на масите със своята мултинаградена историческа трагикомедия, той вече е изградил репутацията на ексцентричен арт режисьор с "Кучешки зъб", "Омарът" (номинация "Оскар" за сценарий) и непоносимо потискащия "Убийството на свещения елен", вдъхновен от "Ифигения в Авлида" на Еврипид. Неговият ярък, психотичен авторски стил граничи с абсурдизма. Това е в сила и за най-лесно смилаемия и най-високобюджетния му филм - "Фаворитката", британска костюмна опера за интриги и предателства в двора на кралица Анна.

Краткото й управление в началото на XVIII век е останало в историята с обединението на Великобритания, така че саркастичният филм на Лантимос идва навреме за Брекзит. Събитията на екрана бледо наподобяват историческите, но все пак Чърчилови са в политиката на страната по-дълго от всяка нейна коронована династия. Дясната ръка и сивия кардинал на кралицата, лейди Сара Чърчил, е изиграна с възхитително дръзновение от Рейчъл Уайз, а младата любимка на Холивуд Ема Стоун ("Ла ла ленд") се превъплъщава в амбициозната й изпаднала братовчедка, която с красота, подмазване и подлост я измества от позицията на държавна фаворитка. Триото актриси е блестящо - всяка по свой начин, всяка заслужава своята номинация. Но ако някоя от трите е за чисто злато, това е Оливия Колман в ролята на болнавата, истерична, самотна и разкъсвана от тъга и противоречия Ана. Британката, която поема и кралските атрибути на Елизабет II в предстоящия сезон на сериала "Короната", вече спечели "Златен глобус" и наградата за женска роля от Венецианския фестивал за своята извънземна роля. Само Глен Клоуз с шест номинации и нито една награда дотук може да се изправи срещу нея на "Оскарите". Но това са политически въпроси, да се върнем на филма. Който от своя страна е твърде много за политика, но тук за разнообразие тя - все пак живеем в епохата на #metoo - е представена като сблъсък на интересите и нуждите на три жени, не като мерене на сили между мъже с перуки или пушки. Както беше и в по-невзрачния и традиционен "Кралицата на Шотландия", но тук с още по-голяма сила мъжете са само с поддържащи функции.

"Фаворитката" е несъмнено доста откачен филм, диаметрално различен от обичайната патетично-скучновата екранизация на исторически събития и фигури - макар костюмите, гримът, декорите и операторската работа да са пищно великолепие, издържано в най-добрите традиции на жанра. Диалогът и характерите (всички герои са отрицателни) обаче се отклоняват от традицията. Лесбийство, нецензурен език, насилие и страдание (и животни) присъстват щедро на екрана, като нищо от това не е новост за запознатите с творчеството на Лантимос. След като миналата година Академията даде най-големите си награди на фентъзи за содомия, изборът на този не изненадва и все пак "Рома" е по-вероятен фаворит за 24 февруари от "Фаворитката". 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Оскар" по учебник
Филм за живота на Димитър Маринов може да се снима в САЩ

10.03.2019

1954 26
Защо отъркването о златото не е награда "Оскар"

01.03.2019

Анита Димитрова

4111 11

Коментари

SvSophia
снимка на SvSophia

Великолепни анализи на кинопродукти (номинирани!) четем напоследък.. 👍

 

Дават на потенциалния зрител да разбере, че:

1. Са номинирани заради политкоректната единствено правилна генерална линия в холиуудския й вариант /налице е богатство и от други варианти - медиен, законодателен, директивен, конвентен, програмен, съдебен и пр./.

2. Нямат нищо общо с кинофилмите като pieces of art, а са номинирани заради - вж. 1;

3. Предотвратяват всякакъв подтик по инерция от времената, когато кинофилмите бяха - вж. 2, потенциалният зрител да си губи времето с тях  (същото време може да бъде оползотворено с гледане на   "Зорба гъркът" примерно, щото кинофилмите като - вж. 2, трябва да носят естетическо удоволствие, а не само грубиянски натрапчива пропаганда).

 

Закачливият улично-консуматорски език на анализите е блестящо намерен подход за постигане на 1, 2 и 3.  Продуктите друго и не заслужават.

Приветствувам! 👍

Лoвkия

Виждам, драга София от Бургас, че филмовите рецензии на вестника силно те дразнят.

Що не вземеш ей така, за разнообразие, за внесеш една своя рецензия за произволно избран филм, наместо да хулиш чуждите?

Да видим какво кино цениш, да преценим обективна ли си, такива нещица...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×