Медия без
политическа реклама

"Тенет" се надява да развали проклятието

Кристофър Нолан като самотен боец срещу изолацията и страха

снимка: Уорнър
"Тенет" може да се окаже лакмусът за бъдещето на киноиндустрията въобще, не само за този прожекционен сезон.

"Тенет" не е просто най-очакваното филмово заглавие в това необикновено лято. Той е единственото филмово заглавие това лято.

Докато Европа (а преди нея и Азия) започва плахо да се отваря към живот и общуване, в САЩ все още коронавирусът върлува с пълна сила и завръщането към нормалност изглежда мираж. Сред най-консервативните е Холивуд, който трепери над своите мултимилионни инвестиции и още в самото начало на епидемията даде ясно да се разбере, че няма да изгърми патроните си във въздуха. В превод: всички онези старателно планирани и маркетирани блокбaстъри, за които са похарчени много пари и които трябваше да спечелят 1 милиард долара (или повече) това лято, няма да зарадват публиката в мига, в който отворят първите киносалони. Не. Те ще чакат, докато отворят всички кина по света, иначе нямало да е рентабилно. Независимо дали компанията се казва "Дисни", "Юнивърсъл", MGM, "Уорнър", "Пиксар" или "Парамаунт", решението е взето. Така че ако утре киносалоните в България отворят - с предвидения по закон ограничен капацитет публика (подобно на тези в Полша, Чехия, Германия), те ще могат да въртят само стари филми.

С едно изключение. "Тенет" - загадъчният нов фантастичен трилър на Кристофър Нолан, остава непоклатим на първоначално предвидената си премиерна дата. По стара традиция на режисьора и сценарист (от първия му хит "Мементо" до блокбaстърите "Генезис" и "Интерстелар"), за сюжета не знаем почти нищо. Дори и след като в края на 2019-а видяхме трейлъра, не научихме много повече - освен че е типичният за Нолан кинопъзел със светкавично бърз монтаж, нелинейно действие и скокове в пространството и времето. 

Знаем обаче, че той трябва да излезе на 17 юли. "Уорнър" не могли да пречупят волята на режисьора, който лично настоял премиерата да не се отменя (за разлика от други техни филми). На приблизително същата дата излязоха и други три филма на Нолан - "Черният рицар", "Генезис" и "Дюнкерк", пожънали огромен успех. В днешните мрачни времена залогът е още по-голям. 

Филмът със заглавие палиндром има и символно значение. Не само създателят му се надява, че той може да развали проклятието на тази "нулева година" за киноиндустрията и да бъде спасителната искра за киносалоните и тяхната публика. "Не познавам никой в Америка, който повече да иска кината да отворят и да покажат неговия филм, отколкото Крис Нолан", заяви шефът на IMAX Ричард Гелфонд. Нолан и екипът му неуморно продължиха работа по постпродукцията и визуалните ефекти и по време на епидемията, макар и физически разделени. 

Все още мнозина смятат, че премиера на 17 юли е прекомерен оптимизъм. Но ако премиерата на 200-милионния фантастичен трилър се състои и бъде успешна, филмовото лято все още може да бъде спасено - "Дисни" засега е преместил мартенския "Мулан" за 24 юли, а "Жената чудо 1984" (също на "Уорнър") и "Спондж Боб" ще го последват през август. 

Дали "Тенет" е достатъчно силен да се опълчи на коронавируса, страха и изолацията - предстои да разберем.

 

www.tenetfilm.comwww.instagram.com/tenetfilmwww.facebook.com/tenetfilmwww.twitter.com/tenetfilm

 

Още по темата