Медия без
политическа реклама

Пътешествията на кино през август почват от Тайланд

29 Юли 2022
"Подслон в Тайланд: Заседнали в рая"
снимка: Pozor
"Подслон в Тайланд: Заседнали в рая"

Началото на август, когато филмовият афиш в България е традиционно постен, любителите на приключенията и киното, различно от комерсиалните премиери, традиционно могат да попътуват (почти) без пари с "Кино за пътешественици". Двуседмичната панорама се организира от Pozor Company на заклетите авантюристи, филмови преводачи и фестивални активисти Здравко Григоров и Ангел Хаджийски. Шансът да попътуваш от екзотични точки на света като Киргизстан, Исландия или Южна Африка срещу билет от 8 или 10 лева (шест с намалениe за учащи и пенсионери) за пореден път не е за изпускане. 

Тази година "Кино за пътешественици" се открива с българска продукция. На 1 август в културен център "Г8" ще бъде показан "Подслон в Тайланд: Заседнали в рая". Елена Крапчева и приятелят й Майкъл планират ваканция в Югоизточна Азия, но плановете им са осуетени, след като властите в Тайланд затварят границите заради пандемията от COVID-19. Двамата остават 18 месеца и обикалят цял Тайланд. Изящни храмове, оживени пазари, необитаеми острови, безкрайни плажове, подводни пещери, непозната флора и фауна, неустоима храна и безброй усмивки – Тайланд през очите на двама чужденци, които се опитват да живеят като местните.

Ден по-късно, на 2 август, в Дома на киното ще има ексклузивна прожекция на "Пътищата на пилигрима". Двама испанци решават да извървят четири поклоннически маршрута и да видят какво е общото между хората, които изминават десетки километри на ден по Пътеката на инките в Перу, Камино де Сантяго в Испания, Тихоокеанския хребетен път в Щатите и Кумано Кодо в Япония.

"Да изгубиш от поглед света" - ода за силата на човешкия дух, ще бъде показан само на 8 август в Културен център "Г8". 13 хиляди километра и 9 месеца в открито море с две спирки – в Хавай и Самоа. Без сън и без храна, болни или изтощени, възхитени от гледки, залези и мигриращи китове, с носталгия по семейството и дома четирите смели героини не спират да гребат. Когато стъпват на континента, зад тях вече стоят два световни рекорда и една осъществена мечта. "Никога не можеш да прекосиш океана, ако не ти стиска да изгубиш от поглед брега", казват те - и преплават Тихия океан от Америка до Австралия в подкрепа на една кауза.

Специална прожекция ще има филмът на финландския тандем Марти Каартинен и Никлас Кулстрьом "Спомени от Изтока", които представят историята на Густав Йон Рамстед - един скандинавец, запленен от контраста между безкрайната шир на монголската тундра и модерния японски мегаполис.

"Кино за пътешественици" ще продължи до 14 август в Културен център G8, Евро синема и Дом на киното с повече от 20 филма.

Киномани, филмови преводачи, пътешественици, любители на птиците: това са Здравко Григоров и Ангел Хаджийски. Първият е завършил кинознание в НАТФИЗ, а вторият - тюркология в СУ „Климент Охридски”. Двамата основават „Позор” през 2007 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата