Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кината остават без филми до края на 2020-а

09 Окт. 2020
снимка: Warner
Отлагането на дългоочаквания "Дюн" за октомври 2021 г. бе последният (засега) пирон, забит в ковчега на класическото кино, показвано на голям екран.

Отлагането на филмови премиери за по-добри дни е лайтмотивът на тази година. Но след като последователно бяха отложени за 2021-ва и премиерите на "Смъртта може да почака" (за пореден път) през ноември и на "Дюн", очакван през декември, Холивуд даде ясен знак, че големи касови продукции в кината няма да има поне до края на 2020-а.

The mission that changes everything begins… No Time To Die in cinemas October 2021

Засега единственото хитово заглавие, останало в календара, е "Жената чудо 1984" по Коледа. Едва ли за дълго: днес "Дисни" обяви, че анимацията на Pixar "За душата", която до момента държеше премиерната дата 20 ноември, ще бъде пусната директно в стрийминг-платформата Disney+ на 25 декември. В страни като България, където онлайн услугата не е достъпна и кината (засега) са отворени, филмът ще излезе на голям екран, но все още не е напълно ясно кога.

Тази поредица от решения е провокирана, разбира се, от епидемията, която продължава да бушува в САЩ, но и от слабите резултати на "Тенет". Филмът на Кристофър Нолан и Уорнър Брос бе единствената птичка, която се осмели да прелети над пустошта. В световен мащаб "Тенет" спечели вече приличните 400 милиона долара за малко повече от месец; но в САЩ интересът на зрителите е трагично нисък. Причините за това са много - както сложната сценарна конструкция (макар че жанрово филмът е екшън), така и фактът, че в Ню Йорк и Лос Анджелис кината остават затворени от март, а и където и доколкото работят в другите части на Съединените щати, публиката е оскъдна.

Желанието за финансова възвръщаемост на всяка цена от страна на студиата обаче може да доведе до пълен крах на кинопоказа, какъвто го познаваме през последния век и малко, алармират наблюдатели. Една от най-големите вериги салони в САЩ и Великобритания - Cineworld, затвори трайно врати за втори път от началото на епидемията, оставяйки над 40 000 души без работа. Други техни конкуренти отварят само през уикендите. 

У нас засега кината работят, показвайки главно фестивално съдържание ("София филм фест", Master of Art, предстои и "Синелибри"), български и стари филми, както и няколкото холивудски премиери като "Тенет", "Ненормален" и "Мулан", които успяха да се промъкнат през иглените уши на невижданата криза. Опитват да привлекат публика и с намаления - например "Арена" ще продава билетите за всички филми по 7 лева в неделите от м. октомври. Ала и тяхното финансово положение е незавидно. 

Единственият печеливш от ситуацията е "Нетфликс". Но не и зрителят.

Още по темата