Медия без
политическа реклама

Бойни сцени от един семеен живот по Marvel

„Шан-Чи и легендата за десетте пръстена“ представя първия китайски протагонист в комиксовата вселена

Шан-Чи (Симу Лу) успокоява буйстващ румънец (Флориан Мунтеану) в автобуса.
форум филм
Шан-Чи (Симу Лу) успокоява буйстващ румънец (Флориан Мунтеану) в автобуса.

Нов мистериозен майстор на бойните изкуства навлиза с огнени кръгове, трясък на смачкани автомобилни ламарини и кунгфу ритници в чудния филмов свят на Marvel с „Шан-Чи и легендата за десетте пръстена“.

Шан-Чи е герой от комиксите и идеите да се екранизира историята му датират още от 70-те години. В един по-късен момент намеренията са били в главната роля да влезе Брандън Лий… Но точно сега, когато по някаква случайност COVID-19 превърна Китай в най-големия кинопазар в света, моментът за излизането му изглежда много подходящ. Пък и след появата на Черната пантера от Уаканда беше време някой от Азия да се сдобие със самостоятелен филм във вселената на Marvel.

Шан-Чи, младеж с тежки семейни проблеми, се укрива от властния си китайски баща като обикновен хотелски служител в Сан Франциско. Цялата семейна история е пропита с насилие. Още на първата си среща баща му и майка му се бият като животни, после най-близките съселяни бият майка му, баща му бие съселяните… и съвсем разбираемо детството на Шан-Чи преминава в бойни тренировки. „Боят изгражда, той не разгражда“, както казваше учителят Камен Донев.

В ролята на бащата е Тони Люн, хонконгската легенда от „В настроение за любов“ на Уон Кар-вай. Героят му е рядък случай на суперзлодей с добри очи, побъркан от любов. И така Шан-Чи израства прекрасно изграден физически, обаче не обича боя, въпреки че много му се отдава, и предпочита да живее тихо, мирно и любезно. Докато един ден на път за вкъщи не му се налага да покаже уменията си.

В градския транспорт е тясно - не можеш лесно да избягаш, има много дръжки, в които можеш да блъснеш главата на опонента, или пък да се хванеш, за да не паднеш. Тоест мястото е идеално за хубав кинематографичен бой с ефектни акробатични изпълнения. Ръкопашната схватка е подсилена с елементи от "Скорост": автобусът  се оказва без спирачки, а сетне и без шофьор. Сан Франциско е пълен със стръмни улици (винаги надолу), а Шан-Чи се бие с десетина китайци и един 195-сантиметров еднорък румънец, който на мястото на липсващия крайник вместо протеза има мачете.

Комедийната актриса и рапърка Акуафина, която играе Кети — най-близката приятелка на Шан-Чи, ще сподели с него всичките му приключения от Макау, през дома - крепост на баща му, та до тайнственото вълшебно село на майката, където живеят пазителите на портала към отвъдния свят на летящите душеядци, куп фантастични животни, сякаш излезли от някой филм по Джоан Роулинг, и самата Мишел Йео.

Филмът е направен с много фантазия, смайващи ефекти, нито секунда скука и умерен хумор; а насилието е ефектно, но някак безобидно  - без нито капка кръв. Ако питате за пръстените, те са вълшебни и придават на приносителя свръхестествени сили, подобно на онези във „Властелинът на пръстените“, само че са повече — и изобщо не са пръстени. Били са такива в комикса, но докато стигнат от хартията до екрана, са станали гривни. 

Влизаме в екшъна с #ШанЧиИЛегендатаЗаДесеттеПръстена от 3 септември само в кината на 3D, IMAX 3D и 4DX

 

Последвайте ни и в google news бутон