facebook
twitter

Кинопремиера

10-дневен онлайн маратон с най-големите кинофестивали

Филмите са подбрани от селекционерите на Кан, Сан Себастиан, Берлин, Карлови Вари, Сънданс и са безплатни
549
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Робърт де Ниро в предишно издание на филмовия фестивал "Трайбека", чийто съосновател е. Тази година нюйоркският кинофорум се падна точно в разгара на коронавирусната криза и бе отменен.

Най-големите филмови фестивали в света ще обединят усилия за 10-дневен онлайн киномаратон. Между 29 май и 7 юни We Are One: A Global Film Festival ще предостави на зрителите по цял свят възможността да гледат класики и нови филми в YouTube, докато кината са затворени.

"Прожекциите" ще бъдат напълно безплатни и дори няма да бъдат прекъсвани от реклами. Лентите са подбрани от селекционните екипи на редица кинофоруми. Сред 20-те включили се до момента партньори са международните филмови фестивали в Берлин, Кан, Торонто, Сан Себастиан, Локарно, Карлови Вари, Анеси, Токио, "Трайбека" и "Сънданс". Програмата, която ще бъде обявена в идните седмици, включва игрални и документални филми, късометражно кино, разговори с личности от света на седмото изкуство.

"Често говорим за уникалната роля на киното да вдъхновява и обединява хората отвъд всякакви граници и различия с това да помага на света да се възстанови. We Are One: A Global Film Festival събира куратори, артисти и разказвачи, за да могат те да забавляват и да предложат облекчение на глобалната публика. Имайки за партньори изключителни фестивали и YouTube, ние се надяваме да дадем на хората шанса да оценят силата и изкуството на киното и да им покажем какво е характерното за всеки фестивал", казва Джейн Розентал от "Трайбека", един от инициаторите на безпрецедентното събитие.

Макар достъпът до филмите да е безплатен, зрителите ще могат да даряват средства на Световната здравна организация. 

Фестивалите "Сънданс" и "Берлинале" имаха късмета да се проведат в началото на 2020 г., преди развихрянето на коронавирусната епидемия, но не така стоят нещата с всички останали. Кан 2020 виси на косъм, след като първо пропаднаха оригиналните му дати през май, после и първоначалното отлагане за юли. В Карлови Вари (юли) бе изцяло отменен тази година. Само от Венеция се кълнат, че 77-ото издание на най-стария кинофестивал в света ще се състои от 2 до 12 септември, както е по план. Кинофестивалът в Торонто, който също се провежда през септември (но по-късно от Венеция), обаче се готви за иновативно онлайн издание. 

Ключови думи:

фестивали, кино, We Are One, YouTube
Все още няма коментари

Още

Пекин забрани да се пише за „Мулан“

12.09.2020

808
Забранено в Китай

11.09.2020

Сп. Нюзуик

2193 1
Протестите срещу „Мулан“ стават повече и по-шумни

08.09.2020

3990 2

Влез или се регистрирай за да коментираш