Медия без
политическа реклама

Facebook въвежда цензори у нас и в Унгария заради фалшивите новини

"Проверители на факти" ще следят за невярна и подвеждаща информация

Facebook въвежда нови регулации в България и Унгария. Екип ще проверява публикации в социалната мрежа за невярна, подвеждаща и подбуждаща към насилие информация и и ще предприема мерки, съобщи Nova.  

Двама журналисти - по един от двете държави, се включват в европейския екип на Facebook, който следи съдържанието на публикациите. Такива "проверители на факти" вече следят публикациите в Полша, Чехия, Словакия, Румъния и Сърбия, а сега в програмата на Фейсбук ще бъдат включени България и Унгария. В момента агенцията обхваща 17 държави в Европа, като работи с общо 12 езика. През последните години зачестиха критиките, че социалните мрежи стават все по-опасни развъдници на невярна и опасно подвеждаща информация, и в отговор Фейсбук предприема мерки за контрол на съдържанието. 

Работата на "цензорите" е да откриват и маркират некоректните текстове и илюстрации, както и профилите, от които се разпространяват "фейк нюз". Ограничителните мерки се прилагат и за реклами, а също така и за потребители, които разпространяват „спам” съдържание и т. нар. „кликбейт” заглавия - публикации, които целят генерирането на приходи чрез кликове. 

Страници и домейни, който допускат многократно разпространение и споделяне на фалшиви новини, се наказват с премахване на опцията за реклама. Маркирайки дадено съдържание като фалшиво, Facebook предупреждава хората, които го виждат или се опитват да го споделят, че информацията в него е невярна.

Eкипът, който ще отговаря за регулацията на съдържанието, се ориентира чрез подадени сигнали, докладвани публикации или коментари, които твърдят, че информацията е невярна или некоректно поднесена. Когато проверителите на факти оценят дадена история като невярна, Facebook я показва по-надолу във фийда на потребителите, като по този начин значително намалява нейното разпространение. Целта е да се спира споделянето на измамна информация и да се намалява броят на хората, които я виждат.
 

За какво ще следи приоритетно екипът за контрол на информацията: 

- публикации, подстрекаващи към насилие в реалния свят;
-  манипулирани снимки и видеа, представящи неверни събития и твърдения;
-  конспирации, подстрекаващи към насилие;
-  потискане на правата на гласоподаватели;
-  информация, която нарушава правилата на Facebook;
- неверни твърдения, свързани с COVID-19 и ваксините срещу коронавируса. 

Ключови думи:

Фейсбук

Още по темата