Медия без
политическа реклама

АЕЖ настоя БНР да обясни закриването на програмната дирекция

27 Март 2024
АЕЖ държи СЕМ да потърси обяснение от генералния директор на БНР Милен Митев - на снимката.
БГНЕС
АЕЖ държи СЕМ да потърси обяснение от генералния директор на БНР Милен Митев - на снимката.

Асоциацията на европейските журналисти – България призовава Съвета за електронни медии да изслуша генералния директор на Българското национално радио Милен Митев и членовете на УС на радиото за решението им от 7 март за закриване на Програмна дирекция. 

Дирекцията е част от концепцията, защитена от Митев пред СЕМ при избора му за ръководител на радиото, и е редно той да обясни какво е наложило тази промяна, извършена в извънреден порядък, обяснява АЕЖ.

В публично заседание СЕМ трябва да изслуша и Даниела Късовска, бивш директор на закритото звено, както и журналисти от дирекцията. Късовска сезира СЕМ преди седмица за решението за закриването. 

АЕЖ смята, че ръководството на радиото би трябвало да обясни пред регулатора по какъв начин ще се осъществява вътрешната саморегулация в БНР от тук нататък. А също така дали с решението се предоставят допълнителни правомощия на административните ръководители и не е ли редно да има структура, която да е равноотдалечена от всички?

Тъй като закриването на дирекцията бе обвързано от работещите в нея, както и в медийни публикации, с решението да не се излъчи интервюто, взето от Петър Волгин с посланикЕлеонора Митрофанова, АЕЖ припомня, че тогава асоциацията е поискала осветляване на мотивите за спирането и пълна прозрачност от страна на ръководството на БНР – нещо, което не се случи до момента.

АЕЖ смята да използва механизмите на закона за достъп до обществена информация, за да поиска от БНР достъп до документите, засягащи работата на Програмна дирекция и на Програмния съвет, който досега се ръководеше от директорa на дирекцията и който бе в основата на решението да не се излъчи интервюто, както и на други решения, засягащи спазването на професионалните стандарти в радиото.

Последвайте ни и в google news бутон