Медия без
политическа реклама

Туризъм с плъхове? Защо не!

Гризачите в Ню Йорк се превърнаха в туристическа атракция

04 Септ. 2023в. ''Гардиън''
Pixabay

''Емпайър Стейт Билдинг''. Статуята на свободата. ''Сентръл парк''. ''Таймс Скуеър''. Орди от плъхове притичват  между подезмните си домове и ресторант, докато група туристи ги аплодират.

Ню Йорк никога не е страдал от липса на атракции, но последната в списъка е една от най-неочакваните. Според някои, гризачите са най-новата туристическа тенденция на града, която просто трябва да бъде видяна. Тъй като посетителите на Ню Йорк искат да видят екшън с плъхове, някои от екскурзоводите на града започват да добавят спирки на известни места, пълни с плъхове, съобщава New York Post. Това означава, че туризмът с плъхове бързо се превръща в процъфтяваща индустрия.

Кени Болверк, известен в платформата ''Тик Ток'' с видеоклипове от цял Ню Йорк, случайно се оказва гид на места с гризачи, когато пуска ''час или два'' предаване на живо на плъхове, тичащи наоколо пред строителна площадка в Сънисайд, Куинс. ''Помислих си, че това никак не е лошо. Хората минават, има плъхове, които тичат по краката им, има купчини боклук по тротоара“, казва той.

Реакцията на неговите зрители е огромна. Повече от 10 000 души са се включили на живо, за да гледат плъховете. Болверк, който не обича плъхове, казва, че намерението му е да подтикне града да се отърве от гризачите. Той отправи молба към хората да се оплачат на градската служба 311. И това дава резултат. ''Пуснахме вероятно 100 оплаквания за една нощ и накрая дойдоха хора, за да премахнат плъховете на строителната площадка.“

Болверк обаче се оказва затрупан с молби да снима плъхове на различни места в града. Той снима плъхове – от безопасно разстояние –  от три до пет пъти седмично и скоро получава съобщения от туристи, които искат да се присъединят. ''С мен дойдоха дъщеря и баща, съпруг и съпруга. Всякакви хора: собственици на фирми излизат да търсят с мен. Има хора от Питсбърг, Пенсилвания; Сейнт Луис, Мисури; Оклахома Сити; Ванкувър, Канада; Лос Анжелис. Лудост е колко много това обединява хората.“

Болверк казва, че част необичайното му ново забавление е да се опитва да помогне на хората в районите, обсадени от гризачи. ''Фактът, че привлича вниманието към даден проблем и помага на хората в техните квартали – мисля, че затова продължавам да излизам и да го правя. И срещам толкова много готини хора, които никога не бих срещнал'', казва той.

В битката на града срещу плъховете има някои признаци на надежда. След продължило месеци вълнение Ню Йорк най-накрая назначи своя ''цар плъх'' през април тази година. Катлийн Коради беше избрана да се справи с ''обществен враг номер едно'', каза кметът Ерик Адамс, когато обяви новината. В ''зони за смекчаване на последиците от плъхове'', т.е. райони с голям брой плъхове, служителите нахлуват, въоръжени с отрова за гризачите и глоби за всички фирми или собственици на имоти, които насърчават плъховете да се множат.

Въведени са и нови правила, принуждаващи ресторантите да хвърлят хранителните си отпадъци в истински контейнери, вместо да следват традиционната практика на Ню Йорк да изхвърлят торби с боклук по улиците. ''Ню Йорк беше известен с мръсни улици, но занапред ще бъде известен с  чисти улици“, каза Адамс през юни.

Въпреки усилията на ''царя на плъховете'' и хора като Болверк, градът все още е пълен с гризачи и предстои много работа.

Ключови думи:

плъхове, Ню Йорк

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?