Медия без
политическа реклама

Талибаните се отегчиха от живота в Афганистан

Те мразят да работят на бюро и са пристрастени към интернет

22 Февр. 2023
БГНЕС
Талибаните тъгуват за стария си живот.

Преди две години САЩ се изтеглиха от Афганистан, оставяйки талибаните да поемат управлението на страната. Оказва се обаче, че действителността за тях съвсем не е такава, каквато са си я представяли, тъй като повечето талибани сега трябва да работят на бюро по осем часа на ден, а това противоречи със стария им начин на живот.

Независимата организация Afghanistan Analysts Network публикува интервюта с петима членове на талибаните. Те са на възраст от 24 до 32 години и всички са прекарали между шест и единадесет години в битки за талибаните. 

Бивш снайперист от групировката казва: ''Всичко, което трябваше, беше да правим планове за атаки срещу врага и за отстъпление. Хората не очакваха много от нас и ние носехме малка отговорност за тях, докато сега, ако някой е гладен, ни смята за пряко отговорни за това. Талибаните нямаха ограничения, а сега седим на едно място, зад бюро и компютър 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Животът стана толкова уморителен; правим едни и същи неща всеки ден'', разказва той.

Чувството за изтощение на бившия снайперист е повторено от 25-годишен член на талибаните, който тъгува за стария си живот. ''На сегашната работа има малко за вършене. Затова прекарвам по-голямата част от времето си в Туитър. Свързани сме с бърз безжичен интернет. Много от нас са пристрастени към интернет, особено към Туитър'', казва той.

Сега талибаните, които работят за правителството, трябва да са по работните си места преди 8 сутринта и не могат да си тръгнат преди 16,00 ч. Ако си тръгнат по-рано или не отидат навреме, рискуват заплатата си. 

Командир на име Камран, на 27 години, се ядосва, че преди е бил само той, мотоциклетът му и уоки-токито, и ''талибанските работи'', които е трябвало да върши. ''Сега всички  търсят държавна работа и за това трябва кола. Много от нас са се затворили в офисите, изоставили простия живот'', казва Камран.

Всъщност талибаните не вършат кой знае каква работа

Въпреки оплакванията талибаните не се стараят особено да подобрят положението в Афганистан. Според сайта rescue.org повече от половината афганистанци в момента разчитат на хуманитарна помощ. Страната е изправена пред  трета година на суша, която значително вреди на продоволствената сигурност в региона. Сега, когато талибаните забраниха на жените да работят като хуманитарни работници, се очаква гладът и бедността в региона значително да се влошат. Много организации също така отказаха да продължат да предлагат помощ, докато талибаните не отменят забраната си за жени хуманитарни работници.

В допълнение към проблема с бедността, през 2022 г. талибаните намалиха бюджета за социални помощи с 81%. Освен това забраниха на жените и момичетата да посещават училище, университет, да шофират и да заемат ръководни работни позиции.

Ключови думи:

талибани

Още по темата