Quantcast

Медия без
политическа реклама

Инициатива за честни избори не развълнува политиците

Само 3 политически сили подписаха пакта, предложен от гражданско обединение

17 Март 2023
БГНЕС

Даже моралните жестове, насочени към провеждането на по-коректни и прозрачни избори, не предизвикват особен интерес сред политическата класа.

Днес гражданската инициатива „Обединение за честни избори“ покани водещите политически формации – тези, на които прогнозите дават над 1 процент от гласовете, да сключат пакт за честни избори. Почти никой обаче не се отзова.

Идеята на инициативата беше да ангажира политическите партии и коалиции да работят за преодоляване на проблемите, свързани с изборния процес в България. Става въпрос за декларация, с която политиците да поемат определени обещания: да не ползват нелегални практики – например, търговия с гласове; да не ползват език на омразата, дезинформация, фалшиви новини; да сътрудничат на Централната избирателна комисия (ЦИК) и на МВР, когато се нарушава изборното законодателство; да не финансират предизборните си кампании от нелегитимни източници, като бизнес дарения.

От обединението твърдят, че идеята им се подкрепя от посланиците на страните-членки на ЕС, както и от всички германски политически фондации, представени в България – „Фридрих Науман", „Конрад Аденауер", „Ханс Зайдел", „Фридрих Еберт", които си партнират с практически целия политически спектър у нас, с изключение на крайната десница.

Както се вижда, става въпрос за спазване на определени стандарти при правене на избори. Днес обаче, когато трябваше да се подпише декларацията, се отзоваха представители само на 3 формации – ПП-ДБ, „Левицата“ и БВ. ЦИК и МВР също бяха поканени да подпишат документа, но не го направиха. За отбелязване е, че вътрешното министерство все пак заяви писмено подкрепа за инициативата.

Ключови думи:

парламентарни избори

Още по темата