Quantcast

Медия без
политическа реклама

Талибаните затварят салоните за красота за жени в Афганистан

05 Юли 2023
EPA/BGNES
Талибаните се завърнаха на власт през лятото на 2021 г.

Талибаните наредиха да бъдат затворени  фризьорските и козметичните салони в Афганистан, което е поредното ограничение за жените, предаде Би Би Си, съобщи БТА. 

Говорител на министерството на нравите и добродетелта заяви пред Би Би Си, че фирмите имат един месец, за да се съобразят с изискванията, считано от 2 юли, когато за първи път са били информирани за това. Свободите на жените постоянно намаляват, откакто талибаните завзеха властта през 2021 г.

Те забраниха на тийнейджърките и жените да влизат в класните стаи, спортните зали и парковете, а неотдавна дори им забраниха да работят за Организацията на обединените нации. Талибаните също така постановиха, че жените трябва да бъдат облечени по начин, който разкрива само очите им, и трябва да бъдат придружавани от роднина от мъжки пол, ако пътуват на повече от 72 км. Ограниченията продължават въпреки международното осъждане и протестите на жените, както и на активистите, които говорят от тяхно име.

Закриването на салоните за красота е част от редица мерки, наложени от талибаните, когато те бяха на власт между 1996 и 2001 г. Но те отново бяха отворени в годините след водената от САЩ инвазия в Афганистан през 2001 г.

Салоните за красота останаха отворени дори след като талибаните си върнаха властта преди две години след изтеглянето на американските сили. Но витрините на салоните често бяха покрити, а изображенията на жените пред салоните бяха изрисувани със спрей, за да се скрият лицата им.

Правителството на талибаните не е обяснило какво е наложило забраната и какви алтернативи, ако има такива, ще бъдат на разположение на жените след затварянето на салоните.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?