facebook
twitter

Чужбина

Стотици евакуирани от круизен кораб край Норвегия

196
ЕПА/БГНЕС
Спасителни екипи евакуираха с хеликоптер един по един стотици пътници от круизния кораб "Вайкинг скай" край западния бряг на Норвегия.

Круизният кораб "Вайкинг скай" с над 1300 души на борда, аварирал в събота в опасни води край западния бряг на Норвегия, успя да задвижи три от четирите си двигателя и ще бъде изтеглен на буксир до пристанище, съобщиха норвежките спасителни служби, цитирани от агенциите. Въпреки това зрелищната операция по евакуиране на пътниците с хеликоптер продължаваше и в неделя. Според полицията 338 от общо 1373-мата души на кораба вече са прехвърлени на сушата, след като са били откарани с хеликоптер един по един. Полицията уточни, че повечето пътници са британци и американци. На кадри в интернет се вижда как вода залива част от палубата на кораба и части от него падат върху пътниците. Поне 17 души са сериозно ранени.

В събота морските спасителни служби съобщиха, че корабът "Вайкинг скай" е изпратил сигнал за помощ, тъй като се е приближавал към брега, носен от вълните. По-късно обаче екипажът успял да запали един от двигателите и корабът бе закотвен на около 2 км от сушата. Пътниците са издигани един по един от палубата и откарвани по въздуха в близко село, северно от град Молде, на западното крайбрежие на Норвегия. Крайбрежната ивица Хустадвика е известна със суровите климатични условия и плитките води, осеяни с рифове. В момента, когато спрели двигателите, в района бушувала буря и капитанът не е трябвало да поема по този маршрут, смятат експерти.

Все още няма коментари

Още

 С кочан квитанции, разперени красиво
С кочан квитанции, разперени красиво
Норвежкият суверенен фонд загуби 50 млрд. евро

28.02.2019

1235 1
Норвегия обвини Русия в „имитиране на нападение“

13.02.2019

4160 53

Влез или се регистрирай за да коментираш

×