Медия без
политическа реклама

Столтенберг замисля 100 млрд. долара за Украйна

Западната помощ за Киев трябва да стане дългосрочна и предвидима

03 Апр. 2024Обновена
Стопкадър от екрана
На брифинга Столтенберг обясни разпалено, че приятелите на Русия ѝ доставят по-редовно оръжия и боеприпаси, отколкото западните държави доставят на Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще предложи петгодишен фонд за Украйна в размер на 100 млрд. долара по време на срещата на външните министри на алианса, която започна днес в Брюксел.

Финансовият пакет ще бъде част от по-широка инициатива за стимулиране на съюзниците да подкрепят Киев, тъй като пакетът за военна помощ на САЩ на стойност 60 млрд. долара е в застой в Конгреса. Една от идеите е 32-те членки на Алианса да внесат във фонда 100 млрд. долара в същата пропорция, в която финансират общия бюджет на НАТО - който се основава на техния брутен национален доход.

Запитан на брифинг за повече подробности, Столтенберг каза, че предстои обсъждане, като наблегна, че НАТО трябва да премине от краткосрочни обещания за помощ към дългосрочна програма за подкрепа на Украйна. "Трябва да осигурим надеждна и предвидима помощ за сигурността на Украйна в дългосрочен план, така че да разчитаме по-малко на доброволните вноски и повече на ангажиментите на НАТО, по-малко на краткосрочните предложения и повече на многогодишните ангажименти", каза той и обърна внимание, че Русия получава редовни доставки на оръжия и боеприпаси от Северна Корея и Иран, докато западните доставки за Украйна са недостатъчни.

Страните от НАТО се надяват да финализират подробностите по тези предложения до срещата на върха на лидерите на НАТО във Вашингтон през юли.

Част от плановете за подсилване на подкрепата за Киев в дългосрочен план предвижда и създаването на нова мисия на НАТО за координация на доставките на военна помощ и обучение на украински военнослужещи. Досега САЩ изпълняваха основната роля в този процес посредством орган, известен като Контактна група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предлага нов механизъм, чрез който подкрепата на алианса да стане по-независима от политически обстоятелства и отделни съюзници като САЩ.

В края на двудневната среща ще има церемония по повод на 75-ата годишнина от основаването на НАТО. Тогава ще бъде представен оригиналът на Вашингтонския договор, който досега не е напускал трериторията на САЩ.

КОЙ ЩЕ ОГЛАВИ АЛИАНСА?

Един от отворените въпроси пред съюзниците е кой ще наследи Столтенберг на поста генерален секретар на алианса. За да бъде избран даден кандидат, той трябва да бъде подкрепен от всички страни членки.  Повечето от тях подкрепят кандидатурата на нидерландския премиер Марк Рюте, но четири държави се въздържат засега.

Дипломати от НАТО бяха категорични, че името на следващия шеф ще бъде избрано през първата седмица на април, преди срещата на външните министри на алианса и честването на 75-ата годишнина. Въпреки това изненадващата кандидатура на румънския президент Клаус Йоханис за същата позиция поля със студена вода сигурната победа на Рюте.

На този етап Рюте трябва да спечели доверието на четири правителства – Унгария, Румъния, Словакия и Турция.

Външните министри ще обсъждат въпроса по време на срещата си в Брюксел, но не е ясно дали ще бъде решен на последната министерска среща в Прага (30-31 май) преди срещата на върха на лидерите във Вашингтон (9-11 юли).

Мандатът на Столтенберг трябва да приключи на 1 октомври след десет години на поста. Мандатът му беше подновен три пъти, включително за да запази алианса в сигурни ръце след началото на войната на Русия в Украйна.

В момента Рюте е подкрепян от четирите членки на НАТО, образуващи т. нар. „квартет“ – Франция, Германия, Обединеното кралство и  САЩ, които харчат най-много за отбрана.

Тази подкрепа, както и на повече от 20 други национални правителства, трябваше да гарантират на Рюте безпрепятствен път към позицията.

Премиерката на Естония Кая Калас, която се смята за подходящ кандидат сред членовете на алианса, обяви вчера подкрепата си за Рюте в публикация в X.

Няколко дипломати от НАТО казаха, че никой от поддръжниците на Рюте не е променил позицията си, за да подкрепи Йоханис или друг кандидат.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че иска следващият генерален секретар на НАТО да се заеме по-сериозно с борбата с тероризма и да „вземе предвид чувствителността на съюзниците извън ЕС“ след среща с Рюте миналия месец, отваряйки пътя за дискусия.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто каза, че правителството на неговия премиер Виктор Орбан се противопоставя на номинацията на Рюте, тъй като нидерландецът критикува върховенството на закона в Будапеща.

Румъния има свой кандидат, а Словакия е в разгара на изборен период.

Ключови думи:

НАТО

Още по темата