Медия без
политическа реклама

Столтенбeрг: НАТО ще разшири присъствието си в Черно море

10 Яну. 2020

НАТО счита Черно море за стратегически регион за себе си и възнамерява да засили присъствието си в него. Това обяви в четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с румънския премиер Людовик Орбан.

"Черно море е от стратегическо значение за НАТО. Алиансът възнамерява да продължи да засилва присъствието си в този регион. Трите държави в НАТО, които са черноморски крайбрежни държави – Турция, България и Румъния, а и двете други страни в региона – Грузия и Украйна, са ценни партньори на НАТО”, заяви Столтенберг. В тази връзка той припомни, че НАТО е способствала за откриването на военноморска военна академия в Украйна миналата година, а също така е обещала да проведе още военни учения с държавите партньори.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че НАТО трябва да се разшири, за да включва страни в Близкия изток. Тръмп дори предложи ново име за 70-годишния Алианс: НАТОМЕ, съкращение от НАТО-Близък Изток (Middle East). "НАТОМЕ, какво прекрасно име", заяви Тръмп в Белия дом пред представители на медиите.

Тръмп припомни, че САЩ са притиснали екстремистите от Ислямска държава, като са им отнели контрола върху територията и са убили лидера на организацията Абу Бакр ал Багдади. "Направихме голяма услуга на Европа", заяви той. "Мисля, че НАТО трябва да бъде разширена и със сигурност да включи и Близкия изток. В момента ние носим тежестта и това не е справедливо", подчерта Тръмп.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата