facebook
twitter

Чужбина

Словакия задържа поръчител на убийство на журналист

382
ТАСР

Словашкият бизнесмен Мариан Кочнер е обвинен, че е поръчал убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова, съобщи "Политико", като се позова на словашки медии.

"На 8 март прокуратурата обвини Мариан К., че е поръчал убийството на разследващия журналист Ян Куцяк през февруари 2018 г.", съобщи вчера словашки прокурор. "Журналистическата работа на жертвата е причината за това убийство. Следователят основава обвинението на обективно доказателство, което не може за момента да бъде направено обществено достояние", допълни прокурорът. "Все още не сме намерили оръжието, но знаем какъв тип оръжие е било използвано и в подкрепа на това имаме доказателства. Мога само да ви кажа, че става дума за модифицирани оръжие и муниции", допълни той. Досега четирима души са обвинени в извършването на убийството, което предизвика най-големите улични протести в Словакия от падането на комунизма през 1989 г. Един от тях бе посочил Кочнер за поръчител.

В статиите си Куцяк разследваше сделки на 55-годишния словашки милиардер Мариан Кочнер. Още през 2017 г. Петер Барди, бивш главен редактор на Куцяк, каза, че Кочнер заплашвал журналиста. Кочнер, който е собственик на няколко фирми, беше задържан през юни 2018 г. по подозрения за измами, но по този въпрос обвинения засега не са му повдигнати. Според словашки медии Кочнер е имал връзки с членове на партия "Смер - социална демокрация", която е на власт и чийто председател е бившият премиер Роберт Фицо. Той бе принуден да подаде оставка след масовите протести, последвали убийството на журналиста. Куцяк разследваше връзки на словашкото правителство с италианската мафия, повдигнали съмнения за злоупотреба с европейски средства за земеделие. Репортерът бе разкрил корупция във властта, както и факта, че двама високопоставени служители от правителствения апарат са контактували с италианската мафиотска групировка Ндрангета.

 

Ключови думи:

Словакия, Кочнер
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Изтребител МиГ-29 се разби в Словакия

29.09.2019

1621 6
Словакия промени набързо правилата за финансиране на партиите

08.07.2019

856
Чехия и Словакия са възмутени от руски законопроект за нахлуването от 1968 г.

04.06.2019

3891 82

Коментари

дена

 Тия избиха рибата . За 1година и стигнаха до поръчителя .

Влез или се регистрирай за да коментираш

×