Медия без
политическа реклама

Словакия осъди на 23 г. затвор убиец на разследващ журналист

06 Апр. 2020
Мирослав Марчек (в средата) призна по-рано тази година, че е убил журналиста Ян Куцяк и приятелката му.
EПА/БГНЕС
Мирослав Марчек (в средата) призна по-рано тази година, че е убил журналиста Ян Куцяк и приятелката му.

Словашки съд произнесе присъда от 23 г. лишаване от свобода на бившия професионален войник Мирослав Марчек, който се призна за виновен за жестокото убийство на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк и на приятелката му, събщи Би Би Си. Двамата бяха открити мъртви в къщата им в края на февруари 2018 г. край столицата Братислава. Прокуратурата настояваше за присъда от 25 г. затвор за Марчек и обяви, че ще обжалва.

Съдът в западния град Пежинок произнесе решението си в отсъствието на Марчек, който по време на заседание през януари призна, че е застрелял Куцяк и приятелката му. "Почуках на вратата. Куцяк отвори, застрелях го в гърдите... За съжаление видях, че има още един човек. Жената изтича в кухнята и я застрелях там", разказа тогава той. От подсъдимата скамейка 37-годишният Мирослав Марчек се извини на семействата на жертвите. "Видях по телевизията болката им и това ме накара да разкажа какво стана... Съжалявам, но не мога да променя случилото се", каза още той. 

Ян Куцяк разследваше корупционни схеми, в който се смята, че е замесен и бившият премиер на Словакия Роберт Фицо. Той подаде оставка под натиск на непрекъснати протести след жестокото убийство, което потресе и ЕС. Според прокуратурата поръчител на престъплението e богаташът Мариян Кочнер, смятан за прилближен на Фицо. Кочнер е арестуван, но няма присъда. Делото срещу него е различно от това срещу Марчек. Кочнер категорично отхвърля обвиненията. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата