Медия без
политическа реклама

В Швеция за пръв път ще управлява жена премиер

12 Ноем. 2021
БГНЕС
Магдалена Андершон

Финансовият министър на Швеция  Магдалена Андершон вероятно ще стане първата жена министър-председател на страната, след като Стефан Льовен официално се оттегли от поста, предава ''Политико''.

Льовен, бивш заварчик и синдикален лидер, ръководи Швеция от 2014 г., като на няколко пъти избягваше предсрочни избори, като умело намираше общ език с разнородна група съюзници. През август той обяви намерението си да се оттегли.

В съответствие с шведските политически конвенции, председателят на парламента Андреас Норлен сега ще проведе разговори с лидерите на осемте парламентарни партии в страната. Норлен ще предложи на лидера, който смята, че има най-добри шансове за формиране на стабилно правителство, възможността кандидатурата му за министър-председател да бъде гласувана от депутатите. Андершон, която пое поста лидер на социалдемократите от Льовен миналата седмица, ще получи първия шанс вероятно в началото на следващата седмица, казват експерти. В момента тя води преговори с потенциални съюзници, за да си осигури тяхната подкрепа.

Льовен каза, че очаква Магдалена Андершон в крайна сметка да бъде назначена за премиер на Швеция. В шведския парламент политическите сили са толкова добре балансирани, че социалдемократите се нуждаят от подкрепата както на коалиционните си партньори от Зелената партия, така и на левите и центристките партии, за да изберат нов премиер, припомня БГНЕС.