Медия без
политическа реклама

САЩ съдят SpaceX заради дискриминация

25 Авг. 2023
 Илон Мъск
БГНЕС
Илон Мъск

Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че ще съди ракетната компания на Илон Мъск SpaceX за предполагаема дискриминация при наемане на работници, предава АП. По-конкретно се смята, че политиката на компанията е срещу бежанци и хора, търсещи или вече получили убежище.

В жалбата, подадена в административен съд в рамките на министерството, се казва, че компанията погрешно твърди, че федералните закони за контрол на износа забраняват да се наемат други лица освен граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в страната. В резултат на това се обезкуражават бежанците и лицата, търсещи и получили убежище, да кандидатстват за работа в SpaceX.

Контролът на износа обикновено има за цел да защити националната сигурност на САЩ и да подпомогне националните търговски цели. Законът забранява изпращането на определени технологии, оръжия, информация и софтуер до определени държави извън САЩ и също така ограничават споделянето или предоставянето на такива продукти и информация на "лица от САЩ". Според Министерството на правосъдието този термин включва не само граждани на САЩ, но и постоянно пребиваващи в САЩ лица, бежанци и лица, търсещи или получили убежище.

Министерството обвинява SpaceX, че също така е отказала "справедливо" да разгледа заявленията на тази група хора или да ги наеме на работа. Въпросните работни позиции включват както такива, изискващи висше образование, така и други, като например заварчици, готвачи и оператори на кранове.САЩ искат "справедливо разглеждане и възстановяване на заплатите" за хората, които са били възпрепятствани, или на които е била отказана работа в SpaceX поради предполагаемата дискриминация на компанията, в допълнение към неопределени граждански санкции. 

Последвайте ни и в google news бутон