facebook
twitter

Чужбина

Русия е заподозряна, че разполага военни и оръжие в Либия

Прехвърлянето им е започнало през последните месеци, твърдят руски и британски източници
1384
ЕПА/БГНЕС
В Либия продължава гражданската война между различните многобройни фракции, поддържани както от Запада, така и от Русия.

Русия е изпратила в Източна Либия няколко десетки военнослужещи от силите за специални операции, както и сътрудници на Главното управление на Генералния щаб, съобщиха редица британски издания, цитирайки анонимни източници от британското правителство. Руската информационна агенция РБК също потвърди, че Русия вече има военно присъствие в Либия, като цитира източник, близък до Министерството на отбраната в Москва. Руският контингент в северноафриканската страна е представен включително с елитни десантни подразделения. Прехвърлянето им е започнало през последните месеци. Военната активност на Русия в региона е потвърдена пред РБК и от източник, близък до либийските власти.

Целта на руските военни е да подготвят кадри за армията на маршал Халифа Хафтар, който контролира Източна Либия. Русия му доставя тежко въоръжение като ракети С-300 и "Калибър". Москва е създала две военни бази по североизточното крайбрежие край Тобрук и Бенгази, пише "Сън". Двата обекта са развити под прикритието на частната военна компания "Вагнер". Ако Русия получи контрол върху средиземноморските региони на Либия, ще може да контролира миграционните потоци от Африка към Европа, коментира изданието. Британското разузнаване е информирало премиера Тереза Мей, че целта на Русия е да превърне Либия във втора Сирия и да провокира нова миграционна криза в Европа. Освен това Москва има апетити към големите петролни находища в африканската страна. И според РБК руското присъствие е свързано с интереси в индустрията за добив на нефт и природен газ.

След падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. в Либия не се формира единен център на управление. В западните региони властта беше поета от президентски съвет и правителство на националното съгласие, образувано в Триполи през пролетта на 2016 г. с подкрепата на Съвета за сигурност на ООН. Изтокът и част от юга на Либия се контролират от избраната през 2014 г. палата на представителите, или "правителството в Тобрук". Този орган се поддържа от Либийската национална армия, ръководена от фелдмаршал Халифа Хафтар. Още през февруари 2018 г. той се обърна към Русия с искане за военна помощ. В Либия действат и множество бунтовнически формирования или регионални милиции.

 

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Руското посолство в Лондон опроверга тези медийни твърдения. "Тези публикации нямат нищо общо с реалността. Ние разглеждаме това като нов опит да се пренесе отговорността за разрушаването на Либия и на милиони либийци върху Русия, която няма никакво отношение към военната намеса на НАТО през 2011 г.", заяви представител на мисията, цитиран от РИА "Новости". Той подчерта, че Москва напълно спазва резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която наложи военно ембарго срещу Либия.

 

ПОЗИЦИЯ

Зам.-председателят на парламентарната комисия по отбрана Юрий Швиткин: "Напълно отговорно заявявам, че в Либия няма руски военнослужещи".

 

Ключови думи:

#либия
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кипър узакони употребата на медицински канабис

15.02.2019

215
Тръмп обяви извънредно положение заради стената с Мексико

15.02.2019

1112 6
Путин: Европейските страни не искат американски ракети, но мълчат

15.02.2019

3053 61

Коментари

ablepsia

Таз деза със "заподзоряната" Русия има ли нещо общо с предстоящата утре среща по Либия в Палермо начело с комисарицата Могерини?

Първо унищожаваш социално добре уредена държава, после тичаш да организираш срещи за "възстановяването" йа? Да не излезе накрая РФ крива за докарваните в Европа на неизвестно чии кораби хиляди бежанци от цяла Африка и бягащи от Сирия главорези?

Да, в Либия има поканени руски специалисти по разминиране, щото там всико е осеяни с мини - и кво? Петоколнката РБК и британската преса ли да калесат да разминират?

panteraivan

Моган - разполагат.

Ние не можем не разполагаме. За нашата армие е отделе стадион Панаьот Волов в Шумен той ще стигне за всички.

kempes

Четох до "съобщиха британски издания".

Абе ей, мушмороци, за балъци ли ни вземате.

Ако за Русия има съмнения, то за САЩ има доказателства.

Mrx

Разбира се, че Русия е в Източна Либия със свои военни кадри. Лека-полека Близкия изток става руски. Иран, Сирия, Либия, а и Ирак нещо се колебае. На САЩ им остават Саудитска Арабия, която също купува оръжия от Русия, Израел и малките арабски кралства.

Гларyс

"Режимът" на Кадафи не падна, а беше насилствено свален, а държавата беше умишлено бомбардирана и разрушена. След което в Либия започна терор над населението, разграбване на ресурсите и тръгнаха тълпите бежанци към Европа. А сега наглобритите искат да обвинят Русия за това...

Влез или се регистрирай за да коментираш