Quantcast

Медия без
политическа реклама

2.5 тона уран изчезнаха и се намериха в Либия

16 Март 2023Обновена
Pixabay

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи за изчезването на около 2,5 тона естествен уран от обект в Либия, предаде Франс прес.

По време на посещението си във вторник инспекторите от този орган на ООН "откриха, че 10 контейнера с приблизително 2,5 тона естествен уран под формата на уранов концентрат не се намират там, където са били декларирани от властите", пише генералният директор Рафаел Гроси в доклад до държавите членки.

МААЕ заявява, че ще извърши допълнителни проверки, за да "изясни обстоятелствата около изчезването на този ядрен материал и неговото настоящо местоположение".

Повече от 2 тона естествен уран, обявен за изчезнал от ядрения надзор на ООН в разкъсваната от войната Либия, са намерени, заяви генерал от източната част на страната.

НАМЕРИХА СЕ

Генерал Халед ал-Махджуб, командир на комуникационното подразделение на силния на деня източен лидер Халифа Хафтар, заяви на страницата си във Facebook, че контейнерите с уран са били открити "едва на 5 километра" от мястото, където са били складирани в района на Сабха в Южна Либия, съобщи АФП, итирана от БГНЕС

Смята се, че концентратът от уранова руда излъчва ниски нива на радиоактивност. Махджуб публикува видеоклип, на който се вижда как мъж в защитен костюм брои 18 сини контейнера, което е общото количество, съхранявано на обекта.

"Ситуацията е под контрол. МААЕ е информирана", заяви Махджуб пред АФП. Той предположи, че контейнерите са били откраднати, а след това изоставени от "чадска фракция, която е смятала, че това са оръжия или боеприпаси".

Либия се отказа от програмата си за разработване на ядрени оръжия през 2003 г. по времето на бившия си лидер Муамар Кадафи. След падането му през 2011 г. след 42 години диктатура страната е затънала в сериозна политическа криза, в която участват съперничещи си сили, базирани на изток и на запад, безброй милиции, наемници, разпръснати из цялата страна, на фона на намесата на чужди сили.

Ключови думи:

Либия, уран

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?