Медия без
политическа реклама

Финландия вече добива собствен уран за АЕЦ

Страната може да влезе в десятката на най-големите световни производители

20 Юни 2024
Третият блок на АЕЦ "Олкилуото" бе завършен в края на 2021 г.
Третият блок на АЕЦ "Олкилуото" бе завършен в края на 2021 г.

Финландия, която подобно на България се опитва да измъкне ядрената си енергетика от руската зависимост, ще произвежда собствен уран. Местната Компанията Terrafame обяви, че вече е започнала промишлен добив в Соткамо. "това ще направи Финландия първата страна - членка на ЕС, която има подобно производство, се изтъква в съобщението на Terrafame. Урановият концентрат ще бъде изпращан в чужбина за преработка до ядрено гориво.  

 

Компанията, която има 30-годишна концесия, планира да достигне пълен капацитет  - 200 тона годишно, до 2026 г. Производството ще бъде достатъчно за гориво, което може да покрие нуждите на новата АЕЦ "Олкилуото 3" за около девет месеца. За сравнение уранодобивът в САЩ за 2022 г. е бил само 75 тона.  

Ако плановете на Terrafame за добива се сбъднат, Финландия ще влезе в челната десятката на големите световни производители на уран.

България също имаше уранови мини и уранодобив - в рамките на ДСО "Редки метали", но те бяха закрити като нерентабилни през 90-те години.  

На планетата се добиват около 49 хиляди тона годишно - по данни на Световната ядрена асоциация за 2023 г. Лидер е Казахстан, който държи 43% дял, като произвежда 21,2 хиляди тона уран годишно. Русия е шеста с 2,5 хиляди тона годишно.  

Финландия разполага с 4.4 GW ядрени мощности, които осигуряват 42% от общото производство на електроенергия в страната.

,

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ядрено гориво, уран

Още по темата