facebook
twitter

Чужбина

Румъния увеличава присъдите за тежки престъпления

209
@birchallana
Министърът на правосъдието Ана Бирчал променя наказателния кодекс в точки, свързани с провала на властите по скандалния случай с отвлечените момичета в Каракал.

Румънското правителство ще издаде извънреден указ, с който ще увеличи наказанията за тежки престъпления. Предложението е на новия министър на правосъдието Ана Бирчал. Тя и ведомството й предлагат увеличаване на наказанията за лишаване от свобода при отвличане, по-стриктни условия за освобождаване под гаранция, както и по-гъвкави разпоредби по отношение правата на полицията да осъществяват обиски, съобщиха румънски медии.

Промените се правят след скандалите около случая с отвлечените и убити момичета в Каракал и сякаш засягат само ключовите нередности, възмутили обществото. В момента се води разследване, полицията арестува Георге Динка. В края на юли 15-годишно момиче само се обади три пъти на спешния телефон 112, за да съобщи, че е отвлечено, но полицията реагира твърде бавно и отиде в къщата на Динка, посочена от детето, чак на следващия ден. Тогава момичето вече бе мъртво. Едно от обясненията за забавената реакция бе, че полицията трудно получила заповед за обиск на посочения от детето адрес, а след това трябвало да изчака до позволения от закона час за обиски. В началото на август край дома на Динка бяха открити тленните останки от разчлененото тяло на друго момиче от района, изчезнало месеци по-рано. Динка призна, че ги е убил, отрича да ги е насилвал, писаха румънски медии. Хиляди румънци протестираха срещу властите след трагедията.

За отвличане предлагаме по-тежки наказания от сегашните - от 2 до 8 г. затвор, обясни Бирчал. Затягането на условията за предсрочно освобождаване предвиждат повишаване на минималната възраст на арестантите от 60 на 65 г. Обвиненият Динка е на 65 години. Министерството предлага още разрешението за обиск на жилище да се разглежда незабавно от съдия след подаване на искане от полицията. Премиерът Виорика Дънчила се обяви за доживотни присъди за убийства, изнасилвания и педофилия в началото на август.

Все още няма коментари

Още

Румъния отменя предсрочното освобождаване на затворници

04.12.2019

164
България ще купува медицински хеликоптер, Румъния има 11

01.12.2019

881 23
Румъния и Русия се скараха заради пост във Фейсбук

28.11.2019

561

Влез или се регистрирай за да коментираш

×