Медия без
политическа реклама

Протестиращи във Франция прекъснаха електрозахранването

Причината е несъгласието им с пенсионната реформа, срещу която стачкуват от седмици

07 Апр. 2023
Pixabay

Хиляди потребители във Франция бяха лишени от електричество, след като профсъюз прекъсна електрозахранването в знак на протест срещу пенсионната реформа на правителството, съобщиха местни медии, цитирани от АФП, предава БГНЕС.

Енергийният клон на "Общата конфедерация на труда" пое отговорността за прекъсването на електрозахранването, което засегна югозападните региони Haute-Garonne и Ariege, според телевизионния оператор "Франс Блу".

Общественият доставчик на енергия Enedis потвърди, че 4 000 домакинства в От Гарон и 14 000 в Ариеж, както и множество фабрики са били засегнати от прекъсването на електрозахранването.

Правителството представи проекта за реформа през януари, а парламентът започна да разглежда и обсъжда законопроекта през следващия месец, припомня БГНЕС. Оттогава работниците и синдикатите изразяват все по-голямо възмущение, като провеждат демонстрации и протести срещу реформата, която включва повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години до 2030 г. Текстът предвижда и изискване за най-малко 43 години трудов стаж, за да се придобие право на пълна пенсия.

Вчера за 11-и път бяха организирани протести и стачки в цялата страна. През март енергийните работници се заканиха да блокират страната, като излязат на протест в петролните рафинерии и спрат прехвърлянето на гориво в бензиностанциите. 

 

Последвайте ни и в google news бутон