Медия без
политическа реклама

Проливни дъждове и земетресение удариха Южна Калифорния

"Хилари" е първата тропическа буря, засегнала тази част на страната от 84 години насам

21 Авг. 2023
Наводнение в Акалуплко, Мексико
БГНЕС
Наводнение в Акалуплко, Мексико

Докато Южна Калифорния се подготвяше за необичайно силната лятна буря "Хилари" в неделя следобед, жителите ѝ бяха поразени от много по-познато явление: земетресение с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер, според Американската служба за геоложки проучвания, предава БГНЕС.

Епицентърът на земетресението е бил в Охай, между Санта Барбара и Вентура, и е станало по разлома Сисар, показват данните на USGS.

До момента няма съобщения за щети, съобщи началникът на окръг Вентура в публикация в социалните мрежи. По-късно авиационните части на окръга съобщиха, че няма щети, след като са прелетели над язовирите "Езерото Каситас" и "Матилиджа" и над град Охай.

Според инструмент на USGS, който позволява на жителите да докладват сами за преживяното, трусове са били усетени в Лос Анджелис и околните общини.

По данни на градската пожарна служба в Лос Анджелис няма първоначални съобщения за наранявания или структурни повреди. Служителите за първа помощ от всички 106 участъка са в "земетръсен режим", обследват районите си и търсят щети по електропроводи, транспортна инфраструктура, жилищни сгради и големи места за събиране на хора.

Поне два вторични труса - с магнитуд 3,1 и 3,6 - са последвали първоначалния трус

Ураган

Ураганът "Хилари" достигна полуостров Баха Калифорния в Мексико и югозападната част на Съединените щати и предизвика силни валежи в района, а скоростта на вятъра на бурята надхвърли 175 километра в час. Стихията отслабна до втора категория, но според Американския център по ураганите все още е способна да нанесе значителни щети, предава БНР.

Мексиканските власти разположиха 19 хиляди войници в най-засегнатите части на страната, а националната електрическа компания командирова стотици свои служители, които да работят по евентуални прекъсвания на тока. Властите в град Тихуана предупредиха хората, които живеят в рискови райони, да се преместят в убежища.

Днес се очаква "Хилари" да се придвижи към южната част на американския щат Калифорния и щата Невада, като междувременно отслабне още до тропическа буря. "Хилари" ще влезе в историята като първата тропическа буря, засегнала Южна Калифорния от 84 години насам. Смята се, че тя ще причини внезапни наводнения, кални свлачища, отделни торнада, силни ветрове и масово прекъсване на електрозахранването. Близо 400 полета за днес и утре на международното летище в Сан Диего бяха отменени.

Военноморският флот на САЩ изпрати десетина военни кораба с цел да улесни опазването на плавателните съдове, които трябва да останат в пристанището, когато бурята връхлети.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Генерално консулство на България в Лос Анджелис обяви телефенна линия за нуждаещите си от помощ.

"Във връзка с тропическата буря "Хилари", ви уведомяваме, че екипът на Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис е в денонощна готовност да окаже съдействие на нуждаещи си от помощ или изпаднали в беда български граждани", се казва в съобщението.

В случай, че разполагате с информация за пострадали сънародници, имате съмнения за такива, или вие самите имате нужда от съдействие, молим да ни уведомите на следния имейл: [email protected] или денонощен телефон за спешни случаи: +1 (310) 437-3606. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Хилари, буря

Още по темата