Медия без
политическа реклама

Полският президент Анджей Дуда внесе нов закон за абортите

30 Окт. 2020
Протестът във Варшава започна напук на забраната за събиране на много хора на едно място.
БГНЕС
Протестът във Варшава започна напук на забраната за събиране на много хора на едно място.

Точно преди началото на поредния общонационален протест във Варшава президентът на Полша Анджей Дуда обяви, че ще внесе в парламента законопроект, който отново да разреши законния аборт в случай на фатално увреждане на плода, предадоха световните медии.

Вече точно една седмица в Полша се провеждат ежедневни протести, след като  Конституционният съд на страната постанови, че абортът заради увреждане на плода е в разрез със закона. Това означава, че прекъсване на бременността може да има само при изнасилване, кръвосмешение или ако животът на майката е в опасност. Това отприщи гнева на полските жени, които изялзоха по улиците на много места в страната, въпреки че Полша се бори с втора вълна на коронавирус и мерките ограничават възможността за масови прояви. 

В случай, че законопроектът бъде приет,  ще стане възможно прекратяване на бременността, когато се знае, че бебето няма да оцелее след раждането, се казва в изявление на президентския уебсайт, предава dir.bg.

Поредният мащабен протест, който вече започна във Варшава, е в абсолютно нарушение на призивите на правителството хората да останат у дома поради нарастването на броя на заболелите от коронавирус - 22 хиляди за последното денонощие.

Правосъдният министър Збигнев Зиобро заплаши да повдигне  обвинения срещу организаторите на протестите за "причиняване на епидемиологична заплаха", което може да доведе до осем години лишаване от свобода.
Клементина Суханов, един от ключовите организатори на протестите, заяви, че тя и много други няма да се откажат нито заради вируса, нито заради властите, защото вярват, че се борят за основно право. "Тук става въпрос за свободата и достойнството на хората“, каза Суханов за Euronews. "Волята на хората да протестират трябва да бъде урок за всеки, който иска да наложи авторитарни начини на управление".

Министърът на образованието Пшемислав Чарнек заплаши, че ще прекрати финансирането на университети, подкрепили протестите. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Полша, аборти, закон

Още по темата