Медия без
политическа реклама

В Пхенян Путин намери утеха от "американската хегемония"

Руският президент и Ким Чен Ун подписаха договор за всеобхватно стратегическо партньорство

19 Юни 2024Обновена
Путин покани Ким Чен Ун в Москва, който досега е бил два пъти там
EPA/BGNES
Путин покани Ким Чен Ун в Москва, който досега е бил два пъти там

Русия се бори срещу десетилетната "хегемонистична и империалистическа политика" на САЩ и съюзниците им, заяви президентът Владимир Путин, цитиран от руските агенции. Той каза това в началото на разговорите със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Пхенян.

"Имам предвид нашата борба срещу натрапваната ни от десетилетия хегемонистична, империалистическа политика от САЩ и сателитите им по отношение на Русия", каза Путин.

Той благодари на севернокорейския лидер за подкрепата на КНДР за Русия, включително по въпроса за Украйна, съобщи БТА. 

"Високо ценим вашата последователна и твърда подкрепа за руската политика, в това число и на украинското направление", посочи Путин и добави, че взаимодействието между двете страни е основано на принципа на равноправието и взаимното зачитане на техните интереси.

По думите му Русия и Северна Корея са свързвани от много десетилетия на истинско приятелство и добросъседство.

Преди началото на срещата Путин беше посрещнат с помпозна церемония от Ким на централния площад в Пхенян, който беше украсен за случая с голямо пано с портретите на двамата ръководители, показва видео, публикувано от Кремъл.

Хиляди жители на севернокорейската столица, сред които множество деца с цветя и балони, приветстваха Путин и Ким под музикалния съпровод на военен оркестър.

Путин заяви в началото на разговорите си с Ким Чен Ун в Пхенян, че двете страни ще подпишат "фундаментален" по думите му документ, който ще трасира пътя на отношенията между Москва и Пхенян за много години напред, съобщиха агенциите. 

Междувременно двамата подписаха "договор за стратегическо партньорство" в Пхенян, предаде АФП. Документът е наречен "Всеобхватен договор за стратегическо партньорство", съобщиха държавните руски медии. Пактът включва клауза за взаимна отбрана, според която всяка страна се съгласява да помага на другата да отблъсква външна агресия, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Путин освен това отправи покана към Ким да посети Москва. Той е приемал Ким два пъти в Русия. Това стана при две посещения на ръководителя на КНДР в руския Далечен изток през април 2019 и септември 2023 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата