Quantcast

Медия без
политическа реклама

Орбан ще иска повече руски газ за Унгария по време на срещата с Путин

28 Яну. 2022
EPA/БГНЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан съобщи, че ще използва предстоящата си визита в Москва, за да търси увеличаване на обема на природен газ, който страната му купува от Русия, предаде ''Блумбърг''. Орбан, който днес даде интервю за държавния радиоканал ''Кошут'', ще се срещне с руския президент Владимир Путин на 1 февруари.

Унгария подписа дългосрочно споразумение за транспортиране на газ с руската компания ''Газпром'' през септември. Заради покачването на цените на енергията сега страната иска да укрепи енергийната си сигурност чрез увеличаване на количеството газ, доставян по договора.

Посещението идва в момент на засилено военно напрежение между Русия и Украйна, което се простира отвъд двустранния конфликт, след като Москва поиска войските на НАТО да бъдат изтеглени от бившите страни от Варшавския договор в Централна и Югоизточна Европа, предава Balkan Insight. Опозицията в Унгария призова правителството да прекрати срещата, която бе определена като вредна и противоречаща на националните интереси на Унгария. Исканията на Русия са насочени към възстановяване на бившата съветска сфера на влияние, пише опозицията в изявление. В отговор на критиките Орбан каза, че преди всяка среща на високо ниво провежда разговори с НАТО и ЕС. ''Вече започнах преговорите и те ще продължат през следващите дни. Отивам в Москва, след като се консултирах с НАТО, ЕС и ключови политици от европредседателството'', каза той. Орбан заяви, че  освен икономическите теми, въпросите на европейската сигурност също ще бъдат в дневния ред на срещата.

 Опозицията също така е загрижена, че Орбан може да сключи неблагоприятен договор за газ и да затвърди противоречивото и изключително скъпо ядрено сътрудничество с руската корпорация за атомна енергия ''Росатом'', чието разтрогване ще бъде сложно, ако опозицията спечели предстоящите избори.

Още по темата