Quantcast
Орбан ще иска повече руски газ за Унгария по време на срещата с Путин | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Орбан ще иска повече руски газ за Унгария по време на срещата с Путин

1 548
 EPA/БГНЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан съобщи, че ще използва предстоящата си визита в Москва, за да търси увеличаване на обема на природен газ, който страната му купува от Русия, предаде ''Блумбърг''. Орбан, който днес даде интервю за държавния радиоканал ''Кошут'', ще се срещне с руския президент Владимир Путин на 1 февруари.

Унгария подписа дългосрочно споразумение за транспортиране на газ с руската компания ''Газпром'' през септември. Заради покачването на цените на енергията сега страната иска да укрепи енергийната си сигурност чрез увеличаване на количеството газ, доставян по договора.

Посещението идва в момент на засилено военно напрежение между Русия и Украйна, което се простира отвъд двустранния конфликт, след като Москва поиска войските на НАТО да бъдат изтеглени от бившите страни от Варшавския договор в Централна и Югоизточна Европа, предава Balkan Insight. Опозицията в Унгария призова правителството да прекрати срещата, която бе определена като вредна и противоречаща на националните интереси на Унгария. Исканията на Русия са насочени към възстановяване на бившата съветска сфера на влияние, пише опозицията в изявление. В отговор на критиките Орбан каза, че преди всяка среща на високо ниво провежда разговори с НАТО и ЕС. ''Вече започнах преговорите и те ще продължат през следващите дни. Отивам в Москва, след като се консултирах с НАТО, ЕС и ключови политици от европредседателството'', каза той. Орбан заяви, че  освен икономическите теми, въпросите на европейската сигурност също ще бъдат в дневния ред на срещата.

 Опозицията също така е загрижена, че Орбан може да сключи неблагоприятен договор за газ и да затвърди противоречивото и изключително скъпо ядрено сътрудничество с руската корпорация за атомна енергия ''Росатом'', чието разтрогване ще бъде сложно, ако опозицията спечели предстоящите избори.

Още

Вучич не подкрепя санкциите на ЕС, но върви по европейски път

22.05.2022

411
Русия забрани на 963 американци да влизат в страната

21.05.2022

Обновена

1898
Посланикът на САЩ обеща отлични цени на втечнения газ за България

21.05.2022

2097