Quantcast

Медия без
политическа реклама

Опозицията в Скопие: Няма да си променим конституцията под българска диктовка

Правителството ще се удари в стената, заплаши лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски

18 Март 2023
БГНЕС
Поддръжници на македонистката ВМРО-ДПМНЕ.

Няма да има конституционни промени в този състав на парламента под българска диктовка и при тези обстоятелства. Така се закани Християн Мицкоски – лидерът на водещата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ, цитиран от БГНЕС.

Изявлението на Мицкоски дойде като отговор на съобщението на правителството в Скопие, че ще се създадат работни групи, които да подготвят текст за конституционни промени. Става въпрос да се включат етническите българи в основния закон на страната. Това е основно изискване, за да може Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС.

„Това, което правителството прави, е процес, който накрая ще се удари в стена, тоест, ще завърши неуспешно. Предупредихме, че за това, което те поемат като задължение от името на всички нас, те не само нямат доверие, но и физически не могат да го постигнат”, допълни Мицкоски.

Той обвини правителството, че е създало „проблем, който всички ние имаме, и ако продължат да го усложняват, всички ще изпаднат в задънена улица“. „Но ви обещавам, че ще има отговорност за всичко, което правят, веднага след като новото правителство на ВМРО-ДПМНЕ поеме отговорността на правителството”, заплаши Мицкоски.

Вчера върховният представител на ЕС и еврокомисарят по разширяването обявиха, че включването на българите в македонската конституция няма да застраши македонската идентичност. И предупредиха Скопие, че трябва да изпълни поетото задължение.

Още по темата