facebook
twitter

Чужбина

ООН: До 2050 г. в моретата ще има повече пластмаса, отколкото риба

188
ЕПА/БГНЕС
Риба плува покрай боклуци в крайбрежните води на Филипините.

Поне 30% от рибите вече са отровени с пластмаса, а до 2050 г. в моретата ще има повече пластмаса от риби, сочи доклад на ООН, цитиран от агенциите. "Хората не се замислят, че когато излизат от магазина с пластмасова торбичка, а по-късно тя се губи, то ще остане на нашата планета по-дълго от нас", пише в документа. Пластмасовите торбички се произвеждат от полиетилен, нефтен дериват, който се разгражда стотици години, а отровните химикали при този процес отиват в земята, езерата, реките и моретата.

Според оценката на Американския институт за опазване на околната среда световното потребление на найлонови торбички е достигнало годишно ниво от 1 трилион. От тях само 1% се рециклират поради високите разходи за това - по-скъпо е да се рециклира пластмасова торбичка, отколкото да се произведе нова. Има безброй документирани случаи на смърт при животни, които, смятайки пластмасовите торбички за храна, ги поглъщат и след това умират от запек или невъзможност за по-нататъшно хранене. Десетки хиляди китове, птици и костенурки умират всяка година от пластмасови торбички в моретата. Също така има много случаи, в които птици, риби, костенурки или други животни се заплитат в тях и в продължение на дни се мъчат, умирайки.

Много страни по света вече са осъзнали опасността от пластмасовите торбички, поради което голям брой от тях ги забраниха или наложиха високи цени за тяхната употреба.

------------

70 трилиона долара ще са икономическите щети от топенето на ледовете в Арктика заради отделянето на метан и въглероден двуокис.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Приборите за еднократна употреба са забранени в ЕС след 2021 г.

29.03.2019

425
Хавай обяви война на пластмасата

20.03.2019

218
В Индонезия откриха мъртъв кит, погълнал 6 кг пластмаса

21.11.2018

475 9

Коментари

Augereau

Моля? А тия питали ли са форумните спецове от в-к Сега? Те ей сега ще обяснят как това е някаква ужасна конспирация, пропаганда и промиване на мозъци от страна на екоталибаните, ще разнищят кой финансира няквите му там институти и категорично ще заключат, че нищо не трябва да променяме.

Кире

по-скъпо е да се рециклира пластмасова торбичка, отколкото да се произведе нова. 

Елементарното решение е да се вдигне цената на нефта. Обаче така ще се обогати Русия, а това е вредно за САЩ. Следователно основният източник на нападки срещу еко-активистите е САЩ.

wreckage
снимка на wreckage

70 трилиона долара ще са икономическите щети от топенето на ледовете в Арктика заради отделянето на метан и въглероден двуокис.

не на ледовете, а на пермафроста. То вече върви.

Думи думи

Тия пак изнудват и искат пари.

wreckage
снимка на wreckage

Влез или се регистрирай за да коментираш

×