Медия без
политическа реклама

ООН: До 2050 г. в моретата ще има повече пластмаса, отколкото риба

24 Апр. 2019
ЕПА/БГНЕС
Риба плува покрай боклуци в крайбрежните води на Филипините.

Поне 30% от рибите вече са отровени с пластмаса, а до 2050 г. в моретата ще има повече пластмаса от риби, сочи доклад на ООН, цитиран от агенциите. "Хората не се замислят, че когато излизат от магазина с пластмасова торбичка, а по-късно тя се губи, то ще остане на нашата планета по-дълго от нас", пише в документа. Пластмасовите торбички се произвеждат от полиетилен, нефтен дериват, който се разгражда стотици години, а отровните химикали при този процес отиват в земята, езерата, реките и моретата.

Според оценката на Американския институт за опазване на околната среда световното потребление на найлонови торбички е достигнало годишно ниво от 1 трилион. От тях само 1% се рециклират поради високите разходи за това - по-скъпо е да се рециклира пластмасова торбичка, отколкото да се произведе нова. Има безброй документирани случаи на смърт при животни, които, смятайки пластмасовите торбички за храна, ги поглъщат и след това умират от запек или невъзможност за по-нататъшно хранене. Десетки хиляди китове, птици и костенурки умират всяка година от пластмасови торбички в моретата. Също така има много случаи, в които птици, риби, костенурки или други животни се заплитат в тях и в продължение на дни се мъчат, умирайки.

Много страни по света вече са осъзнали опасността от пластмасовите торбички, поради което голям брой от тях ги забраниха или наложиха високи цени за тяхната употреба.

------------

70 трилиона долара ще са икономическите щети от топенето на ледовете в Арктика заради отделянето на метан и въглероден двуокис.

Още по темата