Медия без
политическа реклама

Ню Йорк е най-скъпият град за живеене за 2022 г.

Голямата ябълка дели челното място със Сингапур

01 Дек. 2022
Pixabay

Ню Йорк е най-скъпият град за живеене в света за 2022 г., споделяйки първото място със Сингапур. Годишното проучване на Economist Intelligence Unit, проведено в 172 големи града, показва още, че миналогодишният лидер Тел Авив е на трето място, а Москва и Санкт Петербург в Русия са с цели 88 места напред заради санкциите и високите цени на петрола.

Стокхолм и Люксембург са паднали най-много в класацията, като и двата града са се понижили с 38 места до съответно 99-то и 104-то място. Дамаск в Сирия и Триполи в Либия запазват местата си като най-евтините градове в проучването.

Поставянето на Сингапур на върха на индекса не е изненада. Градът-държава беше вторият най-скъп град през 2021 г. и е номер 1 през осем от последните 10 години. Тази година за първи път Голямата ябълка се класира на челното място.

Инфлацията набираше скорост преди нахлуването на Русия в Украйна през февруари да причини прекъсвания на доставките на ключови стоки. Последвалите санкции срещу Русия предизвикаха още увеличения на цените на петрола, газа и други енергийни източници. Освен ако не ни сполетят непредвидени бедствия, EIU прогнозира, че  увеличението на разходите ще започне да намалява през 2023 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата