Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ню Йорк е най-скъпият град за живеене за 2022 г.

Голямата ябълка дели челното място със Сингапур

01 Дек. 2022
Pixabay

Ню Йорк е най-скъпият град за живеене в света за 2022 г., споделяйки първото място със Сингапур. Годишното проучване на Economist Intelligence Unit, проведено в 172 големи града, показва още, че миналогодишният лидер Тел Авив е на трето място, а Москва и Санкт Петербург в Русия са с цели 88 места напред заради санкциите и високите цени на петрола.

Стокхолм и Люксембург са паднали най-много в класацията, като и двата града са се понижили с 38 места до съответно 99-то и 104-то място. Дамаск в Сирия и Триполи в Либия запазват местата си като най-евтините градове в проучването.

Поставянето на Сингапур на върха на индекса не е изненада. Градът-държава беше вторият най-скъп град през 2021 г. и е номер 1 през осем от последните 10 години. Тази година за първи път Голямата ябълка се класира на челното място.

Инфлацията набираше скорост преди нахлуването на Русия в Украйна през февруари да причини прекъсвания на доставките на ключови стоки. Последвалите санкции срещу Русия предизвикаха още увеличения на цените на петрола, газа и други енергийни източници. Освен ако не ни сполетят непредвидени бедствия, EIU прогнозира, че  увеличението на разходите ще започне да намалява през 2023 г.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?