Медия без
политическа реклама

Нидерландски крайнодесен лидер бе нападнат с чадър

Политикът Тиери Боде е със "значителна цицина" на главата след атаката в Гент

27 Окт. 2023
https://www.nu.nl/
Тиери Боде се държи за главата, където по думите му се появила "значителна цицина".

Нидерландският крайнодесен лидер Тиери Боде бе нападнат снощи от мъж, който удари с чадър. 

Боде, лидер на партията "Форум за демокрация" (ФДД), бе в белгийския град Гент, за да изнесе лекция на събитие, организирано от консервативна университетска асоциация.

Във видеоклип, публикуван в социалните мрежи от белгийския десен политик Филип Дюинтер, мъж се нахвърля внезапно върху Боде и го удря силно по главата със сгънат чадър.

Дюинтер заяви, че инцидентът е "позор за нашите служби за сигурност". 

Нападателят крещял "Не на фашизма! Не на путинизма!". Веднага е бил арестуван. Нидерландски политици от всички цветове осъдиха нападението. "Напълно неприемливо е това, което се случи на Тиери Боде тази вечер", написа в X Франс Тимерманс, бившият шеф на "Зелена сделка" в ЕС, който се кандидатира с листата на социалистите и зелените на изборите в Нидерландия през ноември. "Насилието никога не трябва да се толерира. Свободата на словото трябва да бъде защитена, а извършителят - преследван. Надявам се, че Боде е добре."

Марк Рюте, отиващият си министър-председател на Нидерландия, заяви в социалните мрежи: "Не посягайте на политиците. Това, което се случи на Тиери Боде тази вечер в Гент, е напълно неприемливо. Срещу идеите на политиците, с които не сте съгласни, се борете с думи и никога, никога, с насилие."

Лекцията на Боде в университета продължи, но той заяви пред холандското радио, че има "значителна цицина" на главата.

Боде е провокативна личност. През 2021 г. той бе признат за виновен за "създаване на благоприятна среда за антисемитизъм" след няколко публикации в социалните мрежи, в които сравнява правителствените мерки срещу коронавируса с Холокоста. Той също така е обвинявал "тунелното виждане" на Запада като причина за войната на Русия срещу Украйна.

Според социологически сондаж партията FVD на Боде получава 3 процента преди изборите.

Още по темата