Медия без
политическа реклама

Нидерландия разследва 2000 български измами със социални помощи

17 Апр. 2024
 FIOD разследва отново злоупотреби със социални обезщетения, направени от български граждани
Архив ЕПА/БГНЕС
FIOD разследва отново злоупотреби със социални обезщетения, направени от български граждани

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България. Отделът „Социални обезщетения“ е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се регистрират на нидерландски адрес и кандидатстват за обезщетения. Става въпрос за 2000 различни социалноосигурителни номера. Това предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП за БТА.

Това се посочва в писмо, което държавният секретар по обезщетенията и митниците Ауке де Врис е изпратила до Камарата на представителите. През 2013 г. също беше разкрита българска банда, извършвала по този начин мащабни измами със социални обезщетения. Този нов случай изглежда като повторение на случая от 2013 г.

Общественото недоволство около така наречената „българска измама“ според някои е допринесло значително за организираното преследване на измами, при което десетки хиляди семейства бяха неправомерно обвинени и в последствие получиха големи обезщетения. Възстановяването от този скандал с обезщетения все още създава главоболия за Де Врис.

Последствията от скандала с обезщетенията също така затрудняват отдела в предотвратяването на този вид измами, пише Де Врис. По думите ѝ служителите се опасяват да не сгрешат отново. Освен това поради несъответствие със законовата и нормативната уредба са били деактивирани системите за предупреждение, целящи идентифициране на заявления, в които нещо може да не е наред. Службата все още работи върху въвеждането на нов подход срещу измами, който ще намали риска от неправомерно отпускане на надбавки.

В същото време Де Врис предупреждава при тези нови сигнали за измама да не се забравя за човешкото измерение. Възможно е да става дума за лица, които са жертва на злоупотреба с личните им данни. Държавният секретар се позовава и на неотдавнашния окончателен доклад от парламентарното разследване на политиката срещу измамите, който заключава, че в продължение на години правителството е било сляпо за хората и закона.

Още по темата