Медия без
политическа реклама

Навални получи още 19 г. затвор

Делото е по обвинение в екстремизъм и бе разгледано в закрит режим

04 Авг. 2023Обновена
Алексей Навални
Алексей Навални

Излежаващият присъда руски опозиционен политик Алексей Навални беше осъден днес на още 19 години затвор, след като беше признат за виновен по редица нови обвинения, съобщиха негови поддръжници в социалните медии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Във видеозапис от съдебното заседание в наказателна колония източно от Москва се вижда Навални, облечен в черна затворническа униформа, да стои със скръстени ръце, докато слуша присъдата.

Аудиосигналът от съда беше толкова слаб, че беше практически невъзможно да се разбере какво казва съдията, отбелязва Ройтерс.

47-годишният Навални, най-видният опонент на президента Владимир Путин, вече излежава присъда от 11 години и половина в наказателна колония по няколко обвинения, включително измама, които според него са скалъпени, за да му затворят устата.

Още преди днешното произнасяне на съда Навални прогнозира, че ще получи "сталинистка" присъда от още около 18 години.

Той ще изтърпява присъдата в наказателна колония при изключителни мерки за сигурност. Журналист на Франс прес, наблюдавал съдебното заседание в пресцентъра на затвора и цитиран от БГНЕС, заяви, че Навални се е усмихвал, докато съдията е чел присъдата, и е прегърнал друг обвиняем, преди предаването да бъде прекъснато.

Алексей Навални беше признат за виновен за създаване на екстремистка общност, призиви към екстремизъм, създаване на неправителствени организации, нарушаващи правата на гражданите, финансиране на екстремизъм, както и въвличане на непълнолетни в извършването на опасни деяния и реабилитация на нацизма. В допълнение към присъдата му е определена глоба в размер на 850 хил. рубли, съобщава "Ведомости".

Делото срещу опозиционер №1 в Русия Алексей Навални и Даниел Холодни приключи, като руската прокуратура поиска кумулативна присъда от 20 години за основателя на Фонда за борба с корупцията и лидер на партията "Русия на бъдещето". За Холонди бяха поискани 10 години.

Делото е разгледано в закрит режим. Както съобщава "Медиазона" (признат за чуждестранен агент), родителите на Алексей Навални не са били допуснати в залата. През юни Московският градски съд прехвърли заседанията по делото за екстремизъм в закрит режим, тъй като държавното обвинение предупреди за "възможни провокации".

Навални вече излежава деветгодишна присъда за нарушение на условното освобождаване, измама и неуважение към съда. Тези обвинения се смятат за политически мотивирани.

Наказателното дело за екстремизъм срещу Алексей Навални е образувано през есента на 2022 г. Сътрудниците на опозиционера обясниха, че епизодите за създаването на екстремистки общности и финансирането на екстремизма са свързани с работата на Фонда за борба с корупцията (обявен за екстремистки, забранен в Русия, ликвидиран) и събирането на дарения за работата на организации, създадени от Алексей Навални. Статията за участието на непълнолетни в извършването на опасни деяния се отнася до протестни действия, организирани от ФБК, в които "са участвали няколко лица под 18 години".

Алексей Навални е осъден за първи път на лишаване от свобода през февруари 2021 г. Той е осъден на две години и осем месеца в колония от общ тип по делото "Ив Роше" (измама; член 159 от Наказателния кодекс на Руската федерация). През март 2022 г. е признат за виновен по друго дело за измама и обида на съдия (чл. 297 от Наказателния кодекс на Руската федерация) и е осъден на девет години в колония със строг режим (въз основа на съвкупност от престъпления).

В колониите със специален режим се настаняват мъже при опасен рецидив и осъдени на доживотен затвор. Този режим предвижда по-тежки условия на задържане за осъдените, включително ограничения на свободата на придвижване, общуване и свободно време.

Вторият обвиняем по делото е бившият технически директор на канала на Навални в YouTube Даниел Холодни. Той е обвинен във финансиране на екстремистки дейности, използвайки служебното си положение и участието си в екстремистка общност. Неговата присъда все още не е обявена.

Наказателно дело за организиране на екстремистка общност е заведено срещу Навални, Леонид Волков (признат в Руската федерация за чуждестранен агент), Иван Жданов (признат в Руската федерация за чуждестранен агент), а за участие в екстремистка общност - срещу Любов Собол (призната в Руската федерация за чуждестранен агент), Георгий Албуров (признат в Руската федерация за чуждестранен агент) и други. Повечето от обвиняемите по делото са извън Руската федерация. 

ГНЕВНИ РЕАКЦИИ

Съединените щати осъдиха Русия за поредната осъдителна присъда срещу лидера на опозицията Алексей Навални от 19 години зад решетките по обвинения в екстремизъм, като нарекоха това "несправедлив завършек на нечестен процес".

"Съединените щати осъждат продължаващото налагане на присъди и осъждането от руски съд на опозиционния политик и борец срещу корупцията Алексей Навални", се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ. "В продължение на години Кремъл се опитваше да заглуши Навални и да попречи на неговите призиви за прозрачност и отчетност да достигнат до руския народ. С провеждането на последния съдебен процес в тайна и ограничаването на достъпа на адвокатите му до предполагаемите доказателства руските власти за пореден път илюстрираха както неоснователността на делото си, така и липсата на справедлив процес, предоставен на онези, които се осмеляват да критикуват режима."

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен написа в социалните мрежи: "Кремъл не може да заглуши истината. Навални трябва да бъде освободен."

Много други лидери и политици на Запада отправиха критика срещу Русия и присъдата на известния критик на Кремъл Алексей Навални за още 19 години затвор по обвинения в "екстремизъм". Една от първите, които реагираха на това решение, беше германският външен министър Аналена Бербок, която реагира на решението на руския съд.

Външният министър посочи, че процесът срещу Навални е чисто политически мотивиран. „Произволната правосъдна система на Русия, която затвори Алексей Навални за още 19 години, е чиста несправедливост“, написа тя в социалните медии.

Франция също обяви подкрепата си за Навални и призова за неговото освобождаване, наричайки процеса срещу него "преследване". Говорител на Министерството на външните работи заяви, че правителството призовава Русия "да освободи незабавно и без условия Навални и да направи същото за всички политически затворници".

Ключови думи:

Алексей Навални, присъда

Още по темата