Quantcast

Медия без
политическа реклама

Над 1 млн. души се включиха в националния протест във Франция

20 Яну. 2023
БГНЕС

Повече от един милион души излязоха по улиците във Франция в четвъртък, за да протестират срещу плановете на правителството да повиши пенсионната възраст до 64 г. Общественият транспорт, училищата и голяма част от държавните служби прекъснаха работата си заради протестите. Ако правителството не се откаже от реформата, синдикатите призовават хората да продължат със стачките и протестите на 31 януари, предава France24.

Протестите в големите френски градове, включително Париж, Марсилия, Тулуза, Нант и Ница, спряха транспортните услуги, пише Си Ен Ен. Айфеловата кула беше затворена за посетители. Министерството на вътрешните работи на Франция съобщи, че повече от един милион души са излезли по улиците в цялата страна, включително 80 000 в Париж, където малки групи демонстранти хвърляха бутилки, камъни и фойерверки по полицията. Повече от 40% от учителите в началните училища и повече от една трета от учителите в гимназиите са стачкували.

Осем от най-големите синдикати участваха в стачните действия срещу пенсионните реформи, обявени от правителството на президента Еманюел Макрон. Синдикатите призоваха за още един ден на действие на 31 януари срещу законодателството, което изисква френските граждани да работят до 64-годишна възраст. Сегашната пенсионна възраст е 62 г.  Френското правителство заяви, че промените са необходими за справяне с дефицита на пенсионните фондове. Това обаче разгневи работниците в момент, в който разходите за живот растат.

Стачките засегнаха и железопътните линии във Франция, а линиите на метрото в Париж бяха засегнати от частично затваряне, съобщи градският транспортен орган RATP в Twitter. Междувременно Eurostar отмени няколко услуги между френската столица и Лондон, а някои полети на летището в Орли бяха отменени. Летище "Шарл дьо Гол" съобщи за "няколко закъснения" поради стачкуващи пилоти, но полети не бяха отменени.

Пред журналисти в Испания в четвъртък, Макрон защити пенсионната реформа като "справедлива и отговорна".

 

Още по темата