Quantcast

Медия без
политическа реклама

Национална стачка блокира Франция днес

Синдикатите организират протести срещу планираната пенсионна реформа за увеличаване на възрастта за пенсиониране с две години

19 Яну. 2023
На карта е заложен реформаторският авторитет на президента Еманюел Макрон, както у дома, така и сред колегите му в ЕС, както и поддържането на контрол върху публичните разходи.

Национална стачка и протести срещу планираната пенсионна реформа за увеличаване на възрастта за пенсиониране с две години до 64 г. организират за днес синдикатите във Франция.

Влаковете ще спрат, училищата ще бъдат затворени, ще има прекъсвания на работата на предприятията.

Френските гласоподаватели с огромно мнозинство отхвърлят реформата, която правителството определя като жизненоважна, за да предпази пенсионната система от фалит.

На карта е заложен реформаторският авторитет на Макрон, както у дома, така и сред колегите му в ЕС, както и поддържането на контрол върху публичните разходи, отбелязва БТА, цитирайки Ройтерс.

Удължаването  на пенсионната възраст с две години ще донесе допълнителни 17,7 млрд. евро пенсионни вноски годишно, което ще позволи на системата да се стабилизира до 2027 г., обяви министерството на труда. Според профсъюзите има и други начини да се осигури жизнеспособност на пенсионната система.

Говорителят на правителството Оливие Веран призова работниците да не парализират страната и каза, че правителството е решително. Профсъюзите заявиха, че това е само началото и ще последват още стачки и протести.

Реформата все още не е приета от парламента, където Макрон загуби абсолютното си мнозинство, но се надява да прокара промените с подкрепата на консерваторите.

Още по темата