facebook
twitter

Чужбина

Лондон се готви да отнеме права на европейците на 1 ноември

Вътрешният министър Прити Пател иска връщане на граничния контрол, без да има каквато и да е готовност
1270
ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Борис Джонсън разговаря с медицински сестри от болница в Труро, която посети вчера на фона на съобщенията за подготовка на кабинета му за Брекзит без сделка на 31 октомври т.г. и чрез орязване на правата на европейските граждани. Джонсън увери, че Великобритания няма да е враждебна към имиграцията, но тя все пак трябва да се контролира.

Свободата на придвижване през границите на Великобритания и установяване на нейна територия от граждани на другите държави в Европейския съюз ще приключи на 1 ноември, ако страната напусне ЕС без споразумение, предаде Би Би Си, като се позова на съобщение на Даунинг стрийт. Бившият британски премиер Тереза Мей предлагаше преходен период за свободното движение до 2021 г. за всички европейци или да им позволи да останат за 90 дни, преди да се наложи да кандидатстват за разрешение за по-продължително пребиваване.

Кабинетът на новия премиер Борис Джонсън уточни, че тези два варианта вече са невалидни в случай на Брекзит без сделка. Вместо тях ще има нов подход, който предстои да бъде уточнен. На Острова живеят около 3 млн. европейски граждани от останалите 27 страни от ЕС, а напоследък около 40 милиона европейци влизат в страната. Джонсън коментира за техния статут, че Великобритания "няма да бъде враждебна към имиграцията или имигрантите", но че "имиграцията трябва да бъде демократично контролирана".

Завчера британски медии съобщиха, че вътрешният министър Прити Пател настоява свободното движение да бъде прекратено в момента на напускането на Великобритания на 31 октомври, ако няма споразумение. Тъй като няма изградена система за възстановяване на граничния контрол, нито готовност за кандидатстване и издаване на визи, британското МВР проучва опита на Сингапур за високотехнологично отчитане на движението през границите, писа "Дейли телеграф". Идеята на Пател е да заобиколи парламента при вземането на решението за прекратяване на правата на европейците и да се опре на други законови възможности за връщане на граничния контрол. 

РЕАКЦИЯ

Либералдемократите обаче реагираха светкавично на идеята с остра критика. Говорителят им сър Ед Дейви обвини правителството, че се държи "безотговорно и безразсъдно". Според опозицията, ако идеята на Пател се осъществи, европейци с право на пребиваване във Великобритания, които са били по някаква причина извън страната, няма да могат да се върнат след 1 ноември. Работодателите няма да знаят кое е законното състояние след 31 октомври и това в огромна степен ще увеличи щетите от Брекзит без сделка, подчерта сър Дейви.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

EП категорично отхвърли Брекзит без споразумение

19.09.2019

359
Всеки ден завод, през ден главанак

18.09.2019

1305
Джонсън обеща на Меркел да работи за Брекзит със сделка

18.09.2019

269

Коментари

Каубой

Реципрочен отговор. Вън английските хулигани от Европа. ВИЗИ!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×