Quantcast
ИКЕА Франция ще плати 1 млн. евро заради подслушване | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

ИКЕА Франция ще плати 1 млн. евро заради подслушване

1 891
 БГНЕС

Френското подразделение на мебелния гигант ИКЕА трябва да плати глоба от 1 милион евро, след като веригата бе призната за виновна в шпионаж на служители, предаде Би Би Си. Бившият главен изпълнителен директор ИКЕА Франция Жан-Луи Байо, получи двугодишна условна присъда и трябва да плати глоба от 50 хил. евро.

Установено е, че френското дъщерно дружество е използвало частни детективи и полицаи за събиране на лични данни за персонала. Заради скандала ИКЕА уволни четирима мениджъра и промени кодекса си за поведение.

15-те души на подсъдимата скамейка във Версайския съд са топ мениджъри и бивши мениджъри на магазините във Франция. Четирима полицаи също бяха съдени за предаване на поверителна информация.

''Сега'' припомня:

Делото започна пре март т.г. Обвиненията в шпиониране на служители и клиенти се появиха за първи път през 2012 г., след като вътрешен човек на компанията изпраща имейли между ИКЕА Франция и охранителна фирма до сатиричния вестник Le Canard Enchaîné. Става ясно, че мебелният гигант е изисквал достъп до информация за своя персонал и клиенти от полицейска база данни, съдържаща милиони имена и лични данни на престъпници, жертви на престъпления и дори свидетели.

Веригата е използвала данните, за да се опита да проследи служител, който е искал обезщетение за безработица, но е притежавал Порше. В друг случай е бил осигурен достъп до досието на служител на ИКЕА, за да се установи как така шофира BMW с ниските доходи, които получава.

Бившият директор по управлението на риска Жан-Франсоа Пари е изпращал списъци с имена, които да бъдат разследвани от частни детективи. Според документи, предоставени на АФП, сметката за тези разследвания е стигала до 630 хил. евро годишно. Жан-Франсоа Пари е признал, че неговият отдел е отговарял за хонрарите на детективите.

Още

Германия обвинява Австрия в шпионаж в полза на Русия

21.10.2021

2069
Турция задържа 6-ма шпиони с руски паспорти

09.10.2021

3485
Кремъл: Не си правим илюзии за отношенията с НАТО

07.10.2021

Обновена

5055