Медия без
политическа реклама

И португалският парламент разчита на ротация

28 Март 2024
Новият председател на португалския парламент Жозе Педро Агиар Бранко (вдясно) се ръкува с Андре Вентура, депутат от партия ''Стига''.
БГНЕС
Новият председател на португалския парламент Жозе Педро Агиар Бранко (вдясно) се ръкува с Андре Вентура, депутат от партия ''Стига''.

Фрагментираният нов парламент на Португалия избра председател след три неуспешни гласувания, които подчертават слабостта на спечелилата изборите десноцентристка коалиция и нарастващото влияние на крайната десница, предаде БТА по информация на ''Ройтерс''.

Десноцентристката коалиция Демократичен съюз спечели изборите на 10 март с малка преднина пред управляващите социалисти, но недостатъчно за работещо мнозинство. Нарасналото влияние на крайнодясната партия ''Стига'' (на португалски ''ШЀГА'') отразява тенденцията на засилване на позициите на антимигрантски настроените популисти в цяла Европа.

Социалдемократическа партия (СДП), която е водещата сила в десноцентирсткия Демократичен съюз, и социалистите постигнаха компромис за редуване на председателския пост на ротационен принцип.

Депутатите гласуваха за кандидатурата на Жозе Педро Агиар-Бранко от СДП, който пръв поема ролята на председател на парламента, а след това през втората половина от 4-годишния мандат, ако правителството все още съществува, той ще бъде заменен от депутат от Социалистическата партия (СП).

Франсишко Асиш, който беше предложен за втори председател от СП, впоследствие каза, че социалистите ще изберат правилния човек за поста, когато дойде времето за това.

СДП и социалистите имат общо 156 места в 230-местния парламент, което е достатъчно, за да бъде избран председател. Агиар Бранко беше избран със 160 гласа.

От СП казаха, че това просто е ''институционално решение'', което не прави двете партии партньори.

Изборите, които бяха произведени две години предсрочно, бяха свикани, след като премиерът социалист Антонио Коща подаде оставка през ноември заради разследване на предполагаеми незаконни действия при управлението на големи инвестиционни проекти от страна на неговото правителство.

Анализатори очакват нестабилно управление при правителството на малцинството на Демократичния съюз, който има само 80 депутати в 230-местния парламент, и е малко вероятно да успее да приема закони без ''Стига'', чийто лидер Андре Вентура поиска дългосрочно споразумение в замяна на подкрепата на крайнодясната формация. Лидерът на Демократичния съюз Луиш Монтенегро обаче на няколко пъти отказа официално споразумение със ''Стига''.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Португалия

Още по темата