facebook
twitter

Чужбина

Холандия посече Албания за ЕС

Депутатите се обявиха срещу стартирането на преговори с Брюксел заради престъпността и корупцията
1 331
 EПА/БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел посрещна вчера в Берлин с министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев.

Холандия спря Албания по пътя й към ЕС, след като парламентът гласува срещу започването на преговори със страната за еврочленство, съобщи агенция МИА, цитирана от БНТ. Депутатите обаче дадоха зелена светлина на Северна Македония за ЕС. Холандските депутати с мнозинство отхвърлиха стартиране на преговори с Албания - 105 от общо 150 народни представители гласуваха за това. В резолюцията се настоява да не се започват преговори с Албания тази година заради недостатъчния напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията. Холандското правителство подкрепя тази позиция. Според външния министър Стеф Блок стартирането на преговори с Албания е прибързано решение. 

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев вчера се срещна в Берлин с канцлера Ангела Меркел, която го похвали за положените усилия за еврочленство. През септември Бундестагът ще реши дали да одобри започването на преговори между ЕС и Северна Македония. На срещата със Заев канцлерът подчерта, че Македония е изпълнила очакваното и Берлин гледа на това много положително. Той заяви, че Северна Македония има пълно доверие на канцлера Меркел и подкрепя политиката й на разширяване на ЕС, както и тази към Западните Балкани.

 

КАРЕ - ПРОЦЕДУРА

Албанският парламент заседава вчера по искането на управляващото социалистическо мнозинство за импийчмънт на президента Илир Мета, съобщи БГНЕС. Според управляващите решението на държавния глава да отложи местните избори е безпрецедентен акт в 28-годишната демократична история на Албания. „Смятаме този безпрецедентен акт на президента за отлагането на вота за нищожен. Той противоречи на конституцията. Поради тази причина поискахме този дебат. Призоваваме ви да гласувате за отстраняването на президента. В неговите правомощия е да насрочи изборите, а не да ги отменя“, мотивира искането Таулант Бала, председател на парламентарната група на социалистите. Той посочи, че изборният процес се контролира от Централната избирателна комисия, и потвърди, че изборите ще се състоят на 30 юни.

 

Ключови думи:

Албания, ЕС
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мъдрост и коварство на Пестеливите

26.07.2020

ЕМИЛ ХЪРСЕВ, д-р ик.

6876 10
Какво ще стане с евромилиардите?

25.07.2020

ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

3359 19
България ще получи €29 млрд. от ЕС до 2027 г.

21.07.2020

Обновена

7646 75

Коментари

Нафарфор

Почват много да ме дразнят оранжевите с техния колониален манталитет. Вярно сме на юг, но не сме ЮАР!

Herrvasko

Много точно холандско решения, ако българи упрвляха България, сега и ние трябваше да отрежем македонците за ЕС.Те открито ни се подиграват в очите, а ние си траем, като бити кучета.Но, историята няма да прости това на сегашните управници.

Влез или се регистрирай за да коментираш