facebook
twitter

Чужбина

Хавай обяви война на пластмасата

226
 ЕПА/БГНЕС
Екоактивисти вадят поредната "порция" пластмасов боклук от Тихия океан между Хавай и щата Калифорния. Смята се, че само в тази част на света има над 80 000 тона подобни вредни петролни продукти.

Хавай ще бъдe първият американски щат, който ще забрани повечето пластмаси, използвани в ресторантите. Това цели ново законодателство за намаляване на отпадъците, които замърсяват океана, предаде Би Би Си. Десетки градове в страната забраниха стиропорните опаковки, но в Хавай за първи път се въвежда забрана на щатско равнище. Второ, още по-амбициозно предложение, предвижда забрана ресторантите да раздават и използват пластмасови бутилки, прибори, бъркалки, торбички и сламки. Според активисти има по-голяма вероятност да бъде прието първото предложение. Някои компании обаче твърдят, че забраната ще ги принуди да вдигнат цените, тъй като все още няма добри алтернативи на пластмасата. Хавай е либерален щат, в който са приети множество екологични мерки като задължително използване на възобновяема енергия и забрана на съставки в слънцезащитните продукти, които вредят на коралите.

Сръбската столица Белград ще забрани от 1 януари догодина използването на найлонови торбички, заяви зам.-кметът на града Горан Весич, цитиран от ТАНЮГ. "Заедно с Министерството на околната среда работим за промяна на цяла редица закони, за да забраним найлоновите торбички", заяви Весич пред журналисти. Той даде за пример Кения, която вече е забранила подобни вредни продукти.

Ключови думи:

хавай, Белград, пластмаса
Все още няма коментари

Още

Висшият съд в Белград разпита Цветан Василев

10.03.2020

4522 9
Китай ще забрани пластмасови торбички и сламки до края на 2020 г.

20.01.2020

256 1
Стотици протестират в Белград срещу мръсен въздух

18.01.2020

941 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×