Медия без
политическа реклама

Гръцки премиер е на историческа визита в Скопие

03 Апр. 2019
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев си прави селфи с гръцкия си колега Алексис Ципрас пред сградата на правителството в Скопие.
ЕПА/ БГНЕС
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев си прави селфи с гръцкия си колега Алексис Ципрас пред сградата на правителството в Скопие.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас направи "историческо посещение" в Скопие, след като Гърция и Северна Македония решиха десетилетния спор за името на бившата югорепублика. Това проправи и пътя на Скопие към членство в  НАТО и към сближаване с ЕС. Заради историческото споразумение от миналата година двамата премиери бяха номинирани за Нобелова награда за мир от тунизиеца Уидед Бушамауи, който бе един от лауреатите на отличието преди четири години.

"Гръцкият и македонският народ са приятелски народи и показаха на Европа и на света, че със смелост и желание изглеждащото до вчера невъзможно днес е реалност", заяви македонският премиер Зоран Заев при посрещането на Ципрас в Скопие.  Алексис Ципрас подчерта историческото значение на днешната визита в Скопие като пример за добросъседство в името на сигурността на Балканите. Гръцкият премиер предложи в срещите на балканската четворка - Гърция, България, Румъния и Сърбия, да се включи и Северна Македония.

Десет министри и десетки предприемачи са в делегацията на Ципрас в Скопие. Между двете страни бяха подписани договори за отварянето на нов граничен пункт  между Промахон и Майден, за сътрудничество в областта на търговията, транспорта, пограничното сътрудничество и енергетика.

 

140 собственици на гръцки компании имат интерес за инвестиции в Северна Македония.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ципрас, Скопие

Още по темата