Медия без
политическа реклама

Глобален екобунт парализира десетки столици по света

Италия започна разследване заради обесено чучело на активистката Грета Тунберг под мост в Рим

08 Окт. 2019
ЕПА/БГНЕС
Британски полицаи задържаха десетки активисти от "Бунт срещу унищожението" в правителствения квартал Уестминстър в Лондон.

Полицията в британската столица Лондон арестува над 20 активисти срещу климатичната криза, след като протестната група Extinction Rebellion ("Бунт срещу унищожението") започна мирно гражданско неподчинение, съобщи Би Би Си. Глобалната акция ще продължи през следващите две седмици в поне 60 града с призиви за спешни и значителни действия от страна на различните правителства по света за ограничаване на емисиите с парников ефект.

Още в понеделник активисти блокираха централните пътни артерии и блокираха пътя пред Даунинг стрийт 10, сядайки на асфалта, като целта им също е да блокират Уестминстър през следващите дни. Масираното полицейско присъствие идва, след като Extinction Rebellion блокира централната част на Лондон в продължение на две седмици през април. В германската столица Берлин се стигна до транспортен хаос, след като активисти блокираха важни пътни артерии и кръстовища. "Първите протестни акции започнаха на две ключови места в Берлин. За едната блокада на кръстовище имаме разрешение, втората беше изненадваща. Там ще е и сборният пункт за следващите ни акции", заяви Луйен Ролуф от екоорганизацията Extinction Rebellion. Около 1000 екоактивисти лагеруваха пред канцлерството, преди официално да поставят началото на своя едноседмичен "климатичен лагер".

Подобни акции се провеждат в Испания, Франция, Холандия и други европейски страни. "Бунт срещу унищожението" и организацията "Младежи за климата" нахлуха в търговски център на площад "Италия" в Париж с плакати с лозунги "Да кажем "не" на унищожаването на планетата!", "Да възстановим ресурсите!", "Стоп на международните компании!". При демонстрацията на няколко пъти се стигна до сблъсъци между протестиращи и охраната на мола, която повече от час се опитваше да разгони активистите. Демонстрантите напуснаха сградата едва след намесата на полицията.

В столицата на Нова Зеландия Уелингтън стотици блокираха централни пътища и министерства и нахлуха в банков клон. Някои активисти се завързаха за розова кола без колела, а други - за розово корабче в акцията в бизнес района в центъра на Уелингтън. По-късно стотици активисти окупираха клон на банка, за да "я накарат да престане да инвестира в изкопаемите горива". В австралийския град Сидни бяха арестувани около 30 души, включително четири момичета под 16-годишна възраст, уточниха организаторите.

Това не е първата масова акция на организацията "Бунт срещу унищожението", която се опитва чрез провокации да привлече вниманието на обществото към опазването на климата. Организацията е основана във Великобритания, привържениците й излизат по улиците на градове по целия свят с искания правителствата да обявят "климатична и екологична извънредна ситуация". През седмицата протести са планирани още в Европа, САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка.

 ЗАПЛАХА

Прокуратурата в Рим започна разследване за отправяне на тежка заплаха, след като чучело на климатичната активистка Грета Тунберг беше открито обесено под римски мост, съобщиха италиански медии. На снимка, разпространена в социалните мрежи, се вижда чучело с две плитки като тези на 16-годишната шведка, закачено на парапета на моста, и табелка с надпис на английски език "Грета е твоят бог". Кметицата на Рим Вирджиния Раджи от антисистемното Движение "Пет звезди" изрази в Туитър от името на града солидарност със семейството на момичето, а водачът на управляващата Демократическа партия Никола Дзингарети осъди "зловещото насилие" - израз на неспособността на извършителите "да уважават идеи, които не споделят".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?