facebook
twitter

Чужбина

Фалира най-старият туроператор в света

600 000 клиенти бяха изоставени от компанията в различни точки на света
765
ЕПА/БГНЕС
Клиенти на "Томас Кук" останаха без резервации в различни точки по света след фалита на компанията.

Британската компания "Томас Кук", най-старият туроператор в света, прекрати дейността си вчера. Британската служба за гражданска авиация съобщи, че в 2 часа сутринта вчера компанията е влязла в ликвидация и всички нейни ваканционни резервации и полети са отменени. 600 000 резервации, направени през туроператора, бяха анулирани. "Томас Кук" има и 94 самолета, всички те бяха приземени. Отменени бяха и два чартърни полета на компанията за вчера до и от Бургас.

21 000 души работят за "Томас Кук". 150 000 британски туристи бяха изоставени на различни места по света, включително и по български курорти и британското правителство предприе най-мащабната операция по репатриране в мирновременната история на страната. Още в края на миналата седмица британското правителство се е свързало с авиокомпании, които да бъдат в готовност да транспортират клиентите на "Томас Кук" до родината. Смята се, че операция "Матерхорн" ще струва около 600 млн. лири стерлинги на британските данъкоплатци, писа "Гардиън". 50 000 клиенти на компанията са в Гърция, около 45 000 - в Турция.

До фалита на "Томас Кук" се стигна, след като компанията не успя да осигури спасителен пакет от кредиторите си и да намери решение за покриване на дълга си от 200 млн. лири стерлинги. Правителството в Лондон също отказа на компанията заем от 150 млн. лири, за да я спаси. 

Огромни щети се очакват за българския туризъм, прогнозира пред БНР Бранимир Миланов, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. "Такива се очакват най-вече в хотелите, където повече от половината гости са клиенти на компанията и има неуредени плащания", обясни той. В България компанията работи от средата на 90-те години на миналия век, а след 2002 - 2003 г. започна да води у нас по 250 хиляди туристи годишно, предимно от Германия и Великобритания. В последните години те надхвърляха 300 хиляди на сезон. Компанията оперира под своята марка хотели по българското крайбрежие, за чието обновяване е инвестирала близо 50 милиона евро.

Ключови думи:

Томас Кук, туристи
Все още няма коментари

Още

Ангелкова: Има ръст на заявките за сезона в Банско

09.11.2019

322 7
Евродепутати искат еврофондове за пострадалите от фалита на "Томас Кук"

23.10.2019

152
ЕП иска гаранционни фондове за авиокомпаниите

25.10.2019

61

Влез или се регистрирай за да коментираш

×