Quantcast
Европарламентът прие окончателно цифровия сертификат за COVID | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Европарламентът прие окончателно цифровия сертификат за COVID

Документът, доказващ ваксинация, отрицателен резултат от тест или възстановяване от заразяване, ще важи във всички държави от ЕС
450
 Илияна Кирилова

На пленарно заседание днес Европейският парламент прие новите регламенти относно цифровия сертификат на Европейския съюз за COVID, съобщи БГНЕС. Той трябва да улесни свободното движение и да допринесе за постепенното премахване на ограниченията по координиран начин. Регламентите бяха приети с 546 гласа „за“, 93 гласа „против“ и 51 гласа „въздържал се“ (Граждани на ЕС) и с 553 гласа „за“, 91 „против“ и 46 гласа „въздържал се“ (Граждани на трети държави).

Сертификатът ще се прилага от 1 юли 2021 г. за период от 12 месеца. Насърчава се достъпно тестване на приемливи цени, като за тази цел ЕС ще предостави 100 млн. евро за закупуване на тестове.   

Сертификатът ще бъде издаван безплатно от националните органи и ще бъде наличен в цифров или хартиен формат, съдържащ QR код. Документът ще удостоверява, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, че разполага със скорошен отрицателен резултат от направен тест, или че се е възстановило от вируса. На практика ще се издават три отделни сертификата. Обща рамка на ЕС ще гарантира, че те са оперативно съвместими и проверими в целия Съюз, както и ще предотвратява измами и фалшифициране.

Допълнителни ограничения за пътуване — само в надлежно обосновани случаи

Евродепутатите постигнаха договорка, че държавите от ЕС няма да могат да налагат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификати – като например задържително карантиниране, самоизолация или извършване на тест – „освен ако те са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве“. В такива случаи трябва да се вземат предвид научните доказателства, „включително епидемиологичните данни, публикувани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията“.

Такива допълнителни ограничения следва да бъдат съобщавани по възможност 48 часа предварително на другите държави членки и на Комисията, а на обществеността — поне 24 часа преди въвеждането им.

Държавите от ЕС се насърчават да осигурят широко достъпно тестване на приемливи цени. По искане на Парламента Комисията обеща да мобилизира 100 млн. евро по линия на Инструмента за спешна подкрепа, така че държавите членки да могат да закупуват тестове за издаване на цифрови сертификати на ЕС за направен тест за COVID.

Всички държави от ЕС трябва да приемат сертификатите за ваксинация, издадени в държави членки за ваксините, разрешени от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Дали да приемат и сертификати за ваксини, разрешени от националните процедури за издаване на разрешения, както и за ваксини, включени в списъка на Световната здравна организация за употреба при извънредни ситуации — държавите членки имат право да решават сами.

Днес Парламентът определи темпа на възстановяване на свободното движение и на напълно функциониращ Шенген, като същевременно продължаваме да се борим с пандемията — заяви докладчикът и председател на комисията по граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания). — От 1 юли цифровият сертификат на ЕС за COVID започва да действа и  ще гарантира безопасно и координирано пътуване това лято“.

След като бъде приет от Съвета на ЕС и публикуван в Официалния вестник, текстът ще влезе в сила незабавно и ще започне да се прилага от 1 юли 2021 г. /БГНЕС

Още

Урсула фон дер Лайен отхвърли промени в сделката за Брекзит

22.07.2021

1266
В ЕС най-много хора загиват при катастрофи в Румъния и България

24.06.2021

616
Румен Радев представя България на срещата на върха в ЕС

24.05.2021

18086