Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шрьодер напуска "Роснефт", но не и "Северен поток"

Затварят офиса на бившия германски канцлер в родината му

20 Май 2022
ЕПА/БГНЕС
Близките връзки на Шрьодер с Путин са от години (снимката е от 2018 г.)

"Роснефт" съобщи, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер напуска Съвета на директорите на компанията. Той беше председател на съвета. "Приемаме решението и благодарим за подкрепата" се казва в съобщението за напускането на Шрьодер и германския бизнесмен Матиас Варниг.

Депутати в Европейския парламент искат да се призоват 27-те държави членки да включат бившия германски канцлер Герхард Шрьодер в списъка със санкции на ЕС, в който вече фигурират редица руски олигарси, съобщипреди два дни  „Ди Велт”, цитиран от БГНЕС. В проекторезолюцията, с която изданието разполага, се посочва: След като няколко западни политици се отказаха от постове в руски корпорации, трябва "категорично да се изиска и други като Карин Кнайсл и Герхард Шрьодер да направят същото".

Кнайсл е австрийски политик без партийна принадлежност, бивш външен министър, на сватбата си танцува с Путин и от миналата година е член на надзорния съвет на руската държавна петролна компания "Роснефт". Шрьодер е председател на надзорния съвет на компанията, припомня вестникът.

Проектът е "правилен сигнал от Европа”. „Бившите канцлери трябва да продължат да се грижат за благосъстоянието на държавата си и след изтичане на мандата им", заяви пред „Ди Велт” евродепутатът от ЕНП Щефан Бергер. В случай че Шрьодер и Кнайсл запазят постовете си, евродепутатите призовават Съвета на ЕС да "разшири списъка на лицата, засегнати от санкциите на ЕС, като включи в него европейските членове на управителните съвети на големи руски компании и политиците, които продължават да получават руски средства", се посочва в проекта.

Кнайсл все още отказва да напусне поста си, за който получава заплащане.

След продължителни дебати евродепутатите от Групата на християндемократите и консерваторите (ЕНП), Групата на социалдемократите и социалистите (С&Д), либералите и Зелените постигнаха съгласие по проекта. Спорен бе въпросът кои лица трябва да бъдат помолени поименно да се оттеглят от длъжност и да бъдат санкционирани.

В първия вариант бе посочен само Герхард Шьодер. Социалдемократите в парламента, включително германските, не се противопоставиха, но посочиха други политици, които също работят за руски компании и ще трябва да бъдат включени в списъка. Резолюцията бе приета вчера.  Евродепутатите засега няма да искат включването на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер в санкционния списък на ЕС. Вчера бе призован да се оттегли от ръководните си постове в „Роснефт“ и „Северен поток“.

Финансираният с държавни пари офис на Герхард Шрьодер ще бъде закрит, а останалият без работа му персонал ще бъде преразпределен на фона на нарастващото безпокойство от отказа на бившия германски канцлер да се дистанцира от руския президент Владимир Путин, съобщи "Ройтерс" днес. Германските канцлери и президенти имат право по закон да получат офис, след като напуснат властта, но трите партии, които съставляват управляващата коалиция на настоящия канцлер Олаф Шолц, се споразумяха за парламентарно предложение за затваряне на офиса на Шрьодер. Те взеха решението след отказа му да осъди Путин, когото той все още нарича близък личен приятел въпреки инвазията на Русия в Украйна.

Германските медии пишат, че 78-годишният Шрьодер печели повече от работата си за руски държавни енергийни компании от 400-те хиляди евро, които германската държава харчи за поддържането на неговия офис.

"Бюджетната комисия на Бундестага отбелязва, че бившият канцлер Шрьодер вече не изпълнява никакви задължения, произтичащи от предишния му пост, и затова офисът му ще бъде затворен", се казва в съвместното предложение на коалицията.

Подобно на Шолц Шрьодер също е социалдемократ и е публичната фигура, която е най-тясно свързана с политиката на Германия "промяна чрез търговия" - доктрина, която смята, че поддържането на тесни икономически отношения е най-добрият начин за опитомяване и интегриране на Русия, напомня "Ройтерс". Войната в Украйна е грандиозна илюстрация за провала на тази политика и обвиняват Шрьодер за изграждането на повече газопроводи при неговото управление, което доведе до увеличаване на енергийната зависимост на Германия от Москва, казват критиците на тази политика.

Шрьодер винаги е казвал, че връзките му с Путин са основен канал за комуникация с човек, когото светът не може да си позволи да пренебрегне. Пътуването до Москва с молба на Путин да сложи край на войната в Украйна през март обаче не даде очевидни резултати.

Недоволството от позицията на Шрьодер засегна най-близките му колеги: четирима служители в неговото бюро напуснаха в рамките на дни след началото на войната.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?