facebook
twitter

Чужбина

ЕС се готви да даде нов срок за Брекзит при предсрочни избори

Излизането от ЕС без споразумение би било провал на държавното управление, обяви Борис Джонсън и поиска нова сделка
676
 ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Борис Джонсън разговаря в Дъблин с ирландския си колега Лео Варадкар, който за пореден път заяви, че ЕС няма намерение са предоговаря постигнатото вече споразумение с Лондон. Джонсън обаче настоява за нова сделка.

ЕС е готов отново да удължи срока за излизането на Обединеното кралство, ако в страната се проведат извънредни избори, твърди сайтът BuzzFeed News, цитиран от БНР. Сайтът се позовава на високопоставен източник от Брюксел, според който очевидното намерение за провеждане на избори е достатъчно за удължаването на срока за Брекзит. "Разбира се, че конкретна дата за предсрочни избори би могла да помогне допълнително за подобно решение", допълва той. 

Късно снощи британският парламент трябваше да гласува предложението на премиера Борис Джонсън за провеждане на предсрочни избори във Великобритания на 15 октомври, или точно 16 дни преди страната да излезе от ЕС на 31 октомври, както е планирано. Вчера депутатите трябваше да преустановят работа до средата на следващия месец, след като Върховният съд в Лондон отхвърли обжалване на решението на Джонсън за временно преустановяване на работата на парламента преди планирания Брекзит. Съдът обаче посочи, че жалбата може да бъде отнесена за разглеждане във Върховния съд на Великобритания и магистратите може да я разгледат на 17 септември. Депутатите от опозицията обявиха, че няма да подкрепят плановете за избори на 15 октомври, докато не бъде одобрен законът за избягване на Брекзит без сделка. Вчера кралица Елизабет Втора подписа документа. Така премиерът Борис Джонсън е задължен да търси ново тримесечно отлагане на Брекзит. Неговият говорител Джеймс Слак обаче бе категоричен, че кабинетът няма да иска удължаване на този срок.

В Дъблин вчера Джонсън за пореден път заяви, че няма да допусне ново отлагане на Брекзит. Той направи изявлението в присъствието на ирландския премиер Лео Варадкар. Джонсън обяви, че иска на срещата си на 17 и 18 октомври евролидерите да постигнат споразумение за Брекзит, въпреки че няма никакви изгледи това да се случи. Той изрази убеденост, че лидерите на ЕС ще се съгласят от договореното вече споразумение да отпадне т.нар. предпазен механизъм, който гарантира отворена граница между Северна Ирландия и Ирландия след Брекзит. " ЕС до момента не е получил никакво реалистично предложение от Лондон за замяна на предпазния механизъм на ирландската граница в преговорите по Брекзит", заяви Варадкар. Европейските лидери са категорични, че сделката няма да се предоговаря.

Междувременно председателят на британския парламент Джон Бъркоу изненадващо обяви, че ще подаде оставка - или при следващи избори, или на 31 октомври, предаде Би Би Си. Той каза, че 10-годишният му мандат е към края си и за него било "изключителна чест и привилегия" да заема поста. 

 

КАРЕ 1 - ПОЗИЦИЯ

"Излизането от ЕС ще е провал, но нямаме намерение да променяме плановете си", заяви Борис Джонсън в Дъблин. "Искам да постигна споразумение. Разбира се, че бихме могли да напуснем ЕС и без споразумение, но това би било провал на държавното управление, за който всички бихме били отговорни... Затова в името на бизнеса, фермерите и милионите обикновени хора, които разчитат на нас да използваме въображението и креативността си ... силно предпочитам да се постигне споразумение", увери британският премиер ирландския си колега Варадкар.

КАРЕ 2

31 октомври е датата, на която Великобритания трябва да напусне ЕС. 

 

Все още няма коментари

Още

Тръмп вече не иска отлагане на изборите в САЩ

31.07.2020

5035 37
Тръмп отложи срещата на Г-7 заради COVID-19

31.05.2020

Обновена

1159 17
Белград отново отложи делото за екстрадирането на Цветан Василев

28.05.2020

1498 8

Влез или се регистрирай за да коментираш